Успон новца: Ризични послови

Штедња за наводно црне дане је први принцип осигурања, а у овој епизоди ћемо сазнати како су два шкотска свештеника била заслужна за осмишљавање првог осигуравајућег фонда 1744. године и за стварање много милијарди вредне индустрије.

Стварање Шкотског фонда за свештеничке удовице представљало је прекретницу у финансијској историји јер је то постало модел не само за шкотско свештенство, већ и за све оне који су настојали да се доживотно обезбеде. Међутим, крајем деветнаестог века људи су почели да размишљају о томе да и губитници заслужују нешто боље. Тако је посејано семе једног сасвим новог приступа ризику, семе које ће прерасти у модерну државу са социјалним осигурањем.

Државни систем осигурања је осмишљен да експлоатише економију широких размера покривајући, дословно, сваког грађанина од колевке па до гроба. Британци мисле да су они колевка социјалне државе, али је Јапан у том погледу неоспорна велесила, толико успешна да је седамдесетих година XX века просечни животни век Јапанца био најдужи на свету. Али наша основна људска потреба да се заштитимо од ризика показала се невероватно тешко остваривом, јер осигуравајућа друштва знају да изневере, изведене хартије од вредности су често мач са две оштрице, а социјалне државе су постале презадужене.....

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. мај 2010, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

kkk

ovo bi trebalo da stavite na sajt i omogucite da gledamo.

(понедељак, 10. мај 2010, 00:37) - anonymous [нерегистровани]

Reprizuuuuuuuu

Molim vas repriziuuuuu pa makar i u 5 ujuturu...