Читај ми!

Трећа Хроника 56. Битефа

Трећа Хроника 56. Битефа, посвећена је великом интернационалном скупу ИЕТМ-а, значајне међународне мреже савремених извођачких уметности, одржаном у Београду, од 29. септембра до 2. октобра, у оквиру Битефа.

ИЕТМ скуп је био разгранат и динамичан догађај, коме је присуствовало преко пет стотина учесника из целог света. Програми су били састављени од бројних разговора и дискусија, обука и састанака, прилика за успостављање контаката, у формалним, али и неформалним околностима, од затворених трибина, до шетњи и излета.

Централна тема конгреса је била ситуација на тржишту рада, у оквирима савременог касног капитализма. Догађај је насловљен На посао приони, на живот још више!, што сугерише суочавање са послепандемијским условима живота и рада. Поред ове основне теме, на скупу је било речи и о другим питањима на пољу извођачких уметности, која су такође тема наше емисије -  истраживање савременог плеса као облика отпора против индустријског капитализма, путеви савременог музичког позоришта, проблем глобалног разарања природе, климатских промена и неопходности да се заштити животна средина у оквиру позоришне уметности, као и психолошки аспекти настајања уметности.

О овим темама смо разговарали са учесницима конгреса. 

уредница и ауторка емисије Ана Тасић 
сниматељ Тихомир Митровић 
монтажерка Аника Тесла 
редитељка Милица Митровић