Читај ми!

ТВ прозор

Вече са Милошем Јевтићем и пријатељима у Ваљевској гимназији

Сaмац са највећом породицом на свету, Свет Милоша Јевтића, 11. емисија -  Гледаћете скраћен снимак програма поводом 85 година Милоша Јевтића и 45 година колекције "Одговори" који је приредила Матична библиотекa "Љубомир Ненадовић" у Ваљеву, а одржан је 17. маја 2022. у Свечаној сали Ваљевске гимназије. Када је вредни новинар и публициста Милош Јевтић у питању, незаобилазни су бројеви: Библиотека у Ваљеву основана је 1868, Ваљевска гимназија основана је 1870, Милoш Јевтић је похађао Ваљевску гимназију од 1949. до 1954, а већ 1952. објављивао је новинарске прилоге; први разговор за Радио Београд снимио је 1975, на основу тих разговора почеле су од 1976. да се штампају и данас у полицама Народне библиотеке Србије стоји 221. књига, а то је само део од 900 разговора које је Миша водио са уметницима и научницима, филозофима, историчарима, једном речју најзначајнијим личностима културе са југословенског простора. Прву емисију са Мишом Јевтићем "Трезор" је снимио 2015. у Легату Народне библиотеке пред тим полицама са тадашњих 210 књига, троцифреним бројем аудио касета, рукописа... а, данашња, из 2022. је 11. емисија, но ту свакако није крај... Оно што говоре учесници Ваљевског скупа у данашњем "Трезору", немогуће је препричати, мораћете својим очима да гледате и ушима да слушате.

- Учесници: академик Матија Бећковић, књижевник; академик проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста; пук. др Александар Ђуровић, професор Филозофије и историје медицине; Милан Тасић, уредник и издавач колекције "Одговори"; Виолета Милошевић, директор библиотеке "Љубомир Ненадовић"; Милош Јевтић, новинар и публициста.
- Снимак програма "Свет разговора" уступила је Матична библотека "Љубомир Ненадовић", Ваљево и директор Виолета Милошевић; приредили за емитовање у "Трезору" уредник Милена Јекић Шотра, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић
- Редакција за историографију; снимано 17.05.2022, премијерно емитовањe 01.10.2022. у "ТВ прозору"