Читај ми!

ТВ прозор

Последњи интервју Љубомира Радичевића, други део

Љубомир Радичевић, филмски сценариста и редитељ, пионир Телевизије Београд (Београд, 22. окробар 1927 - Београд, 5. март 2020)

Поглед у мој живот, други део - За разлику од првог дела где је говорио о свом кинематографском животу и раду, у овом делу разговора, Љуба Радичевић говори о свом преласку на Телевизију Београд, на место уредника филмског програма. Пре свега о својим боравцима у Совјетском савезу и Америци где се стручно усавршавао у телевизијском медију; спомиње претходног уредника Драгана Јевтића, генералне директоре Здравка Вуковића и Милана Вукоса, чланове своје редакције; говори о домаћим и страним фестивалима и сарадњи са домаћим и страним редитељима и продуцентима. О сличностима и разликама у програми данашње телевизије, о некадашњем великом уважавању гледалаца и њиховог мишељења о ТВ програму, о емисијама које су одржавале ту чврсту комуникацију између телевизије и њених гледалаца. Добар део сећања о почецима рада на Телевизији, односи се на друговање са америчким стручњаком Бил Бернсом, којег публика "Трезора" већ добро познаје, јер сви пионири ТВБ, било да су из технике или програма, неизоставно причају о раду и науку који су захваљујући Билу Бернсу добили, с којим су друговали и ван посла и из милоште га звали Бил Биловић.

- Учесници: сценариста и редитељ Љубомир Радичевић, саговорник Бојана Андрић
- Сниматељ Милош Митровић, асистент Милорад Шево, сниматељ звука Горан Мрђеновић, расветљивач Горан Калањ, организатор Гордана Грдановић, уредник истраживач Маријана Цветковић, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Александар Андријевски, аутор Бојана Андрић
- Снимано 10.10.2018, премијерно емитовано у "Трезору" 23.03.2020; Редакција за историографију

Бил Бернс - Бил Бернс је представник америчке фирме од које је Телевизија Београд купила уређаје и међународни саветник и за техничка и програмска питања Телевизије Ен-Би-Си (NBC). Бернс је провео годину и по дана у Југославији, помажући да се у Србији отвори први телевизијски студио 1958. године. По повратку у матичну кући био је гост у једној од емисија и говорио је о свом боравку у Београду, о нашој земљи и нашој телевизији, о људима са којима је радио. Говори о гостопримљивости домаћина и о пријатељима које је овде стекао. Чућемо и видети његове импресије о Загребу, Љубљани, Дубровнику и црногорском приморју које је, боравећи у Југославији такође посетио и као ТВ саветник и као колега и пријатељ. Снимак свог интервјуа за NBC, у којем демонстрира и знање српској језика, послао је Бернс као деветоминутни филмски запис, Телевизији Београд.

- Учесници: водитељ емисије, лутак гавран Келвин, гост Бил Бернс
- Производња 1959, NBC; prikazano u "Trezoru" 23.03.2020.