Читај ми!

ТВ прозор

Последњи интервју синеасте Љубомира Радичевића, први део

Љубомир Радичевић, филмски сценариста и редитељ, пионир Телевизије Београд (Београд, 22. окробар 1927 - Београд, 5. март 2020)

Поглед у мој живот, први део - Поводом 60 година Телевизије Београд, а толико и филмског програма у телевизијском репертоару, "Трезор" је припремао окупљање ветерана који би сведочили о периоду када су радили као уредници, водитељи, преводиоци, титлери, а дакако, говорило би се и о онима који нису више међу нама. Пролазило је време, а тако бројан скуп нисмо успели да организујемо, па смо почели да снимамо појединачно са намером да у монтажи објединимо снимке сведочења. Тако смо, октобра 2018. посетили деведесетједноогодишњег уредника Љубомира Радичевића, чија је смрт годину и четири месеца касније предухитрила и монтажу и емитовање овог записа. Приказујемо зато немонтиран интервју у трајању од 100 минута. У данашњем делу разговора фокус је на почетку рада у кинематографији, а други део (23. марта) обухвата телевизијски живот и рад Љубомира Радичевића.
Љубомир Радичевић студирао је режију на Високој филмској школи у Београду, а и на Академији за позориште, филм, радио и телевизију. Каријеру је започео као филмски критичар и публициста, пишући критике и студије у многим листовима и часописима. Радио је као драматург, као сценариста и редитељ у филмској продукцији "Авала филма". Познати су његови филмови Ципелице на асфалту и Љубав и мода. Сарађивао је на стварању сценарија за више филмова. Посебну активност је развио у Телевизији Београд (од 1963. до 1992) где је уређивао филмски програм и емисије о филму (од 1963. до 1974), затим драмски и серијски програм, као и културно-уметничке програме. Све то учинило га је синеастом који својим делом подједнако припада филму и телевизији. Био је и професор на Факултету драмских уметности.

- Учесници: сценариста и редитељ Љубомир Радичевић, саговорник Бојана Андрић
- Сниматељ Милош Митровић, асистент Милорад Шево, сниматељ звука Горан Мрђеновић, расветљивач Горан Калањ, организатор Гордана Грдановић, уредник истраживач Маријана Чутурило, графичка обрада Горан Ергарац, Милена Марковић, монтажер Александар Андријевски, аутор Бојана Андрић
- Снимано 10.10.2018, премијерно емитовано у "Трезору" 20.03.2020; Редакција за историографију

Телевизија о филму, одломак - ова серија реализована је једном месечно и доносила је вести из домаће и светске кинематографије, а нама је занимљива јер је то време преласка Љубе Радичевића из света филма у свет телевизије и пре него што је почео да уреднички води филмски програм у ТВБ. Вести у емисији односе се на доделу "Оскара" Душану Вукотићу за филм Сурогат и најаву реализације новог филма Фадила Хаџића Божанствена комедија, те разговор са косценаристом Жиком Живуловићем Серафимом. Затим следи анкета међу гледаоцима филма Прекобројна испред биоскопа "Партизан".
- Учесници: Љубомир Радичевић, Жика Живуловић Серафим
- Сценариста и водитељ Љубомир Радичевић, сниматељ Милан Милијановић, редитељ Јелашин Синовец, уредник филмског програма Драган Јевтић
- Премијерно емитовано 20.04.1962, Редакција филмског програма; репризирано у "Трезору" 20.03.2020.