Читај ми!

Цртежи у нашим животима

"Видео сам анђела у мрамору и клесао га док га нисам ослободио", рекао је велики Микеланђело. У одређеном контексту, родитељи имају улогу посматрача, који подржавајући своју децу у цртању, ослобађају у њима много тога - емоцију, израз духа и тренутног расположења, таленат и способност да и кроз живот одраслих сачувају дете у себи. О важности цртања у најранијем периоду, говори нам тренер образовних вештина Часлав Манчић, док нам академска сликарка Марија Шавија, указује на још једну благодет цртања и сликања - њихов антистресни каркатер.

Чувена тема о озлоглашеној Круели Де Вил из Цртаног филма 101 Далматинац, једна је од нумера коју ће извести музичари Владимир Уратаревић и Иван Симеуновић, а које су се још нумере нашле на реперторару емисије, сазнајте 20.05. око 22.52ч, и 21.05. у 13.00ч.

Једино што може да чита у свако доба су "Библија, новине и Дyлан Дог", рекао је својевремено Умберто Еко, а ми ћемо са илустраторком Јаном Адамовић сагледати у које све поре задире савремени стрип, који је многима једна од првих асоцијација када се спомену цртежи.

Ководитељка Маја Радивојевић ће нас са Витомиром Јевремовићем одвести у виртуелни простор путем специјалних VR наочара, док ће нам новинарка Ана Јовичић у прилогу објаснити шта је то Метаверс, и како ће се наша реалност у будућности инкорпорирати у виртуелну реалност.

Историчарка уметности Љиљана Радошевић, води нас кроз осликане улице Београда, указујући нам на културолошки значај који има StreetArt.

Кроз емисију ћемо сазнати и шта се то крије иза наших мобилних апликација, и да ли је само садржај тај који нас привлачи, а неке од најпознатијих ислустратора и писаца наћи ћемо у прилогу колегинице Иване Нићифоровић.

До емсије, можете нас пратити на инстаграм страници Студио знања, као и на официјелном YouTube каналу где можете погледати све претходне емисије. Такође, можете нам писати и на мејлу: studioznanja@rts.rs.

Гледамо се у петак и суботу!