Читај ми!

Упркос свему - Народно позориште Приштина

Ова документарни филм посвећен је историјату Народног позоришта Приштина. Уз обиље инсерата из представа, фотографија, артефаката и бројне изјаве учесника и сведока она прати занимљиву хронологију овог позоришта.

Наратор је глумац Игор Дамјановић, истакнути члан ансамбла српске драме Народног позоришта које сада делује на сцени Културног центра у Грачаници.

Народно позориште у Приштини основано је 1946. у Призрену, а 1948. године се сели у Приштину. Мењало је имена од Обласног, преко Покрајинског до Народног позоришта у Приштини како се зове од 1994. године.

Двојезични театар са Српском и Албанском драмом доживљава успехе на српској и југословенској сцени, суочава се са различитим променама које често имају мало везе са уметношћу.

После бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године Српска драма је избачена из Приштине, прекидају се везе са њеним седиштем, ансамбл тражи сцену, себе, публику, средства да преживи и добије неку трајнију адресу.

Својој старој публици Српска драма се вратила у зиму 2005. године представом "Џика из Џигољ" Ивана Ивановића. Она је одиграна у Дому културе у Грачаници у извођењу глумца Миомира Радојковића. Од тада до данас настало је прекодвадесетнових представа. Након година лутања, од Лепосавића, преко Звечана и Косовске Митровице, 12.12.2014. године матична сцена театра је коначно смештена у Дому културе Грачаница.

Аутори емисије су Горан Аврамовић и Игор Вуковић