Трезор

Ин мемориам Никола Караклајић (Београд, 26. 02. 1926 - Београд,16. 12. 2008); новинар, публициста, шаховски интернационални мајстор, уредник Радио Београда, први југословенски диск - џокеј.

Караклајић је титулу мајстора освојио 1950; државни шампион у шаху постао 1955, учествовао десет пута на шаховским првенствима Југославије и на више шаховских олимпијада. Караклајић је био и државни шампион у шаху и селектор мушке и женске Б шаховске репрезентације.

Последњих седам година објављивао је колумне о шаху у листу "Данас". Захваљујући шаху Караклајић је пропутовао добар део света, а са путовања је доносио музичке плоче. Почетком 60. година 20. века први је у бившој Југославији на радију почео да пушта рокенрол музику.

Из прве емисије Музички аутомат, настала је култна емисија популарне музике 60. година 20. века Састанак у 9 и 5, а касније је покренуо и емисију Вече уз радио која је дала огроман допринос домаћој популарној музици. Тако су настали први снимци група као што су "Силуете", "Златни дечаци", "Елипсе", "Црни бисери". Никола Караклајић је покренуо и "Џубокс", први музички часопис не само у бившој Југославији, него и у тадашњој Европи. Био је и уредник прве телевизијске емисије која се бавила популарном музиком Концерт за млади луди свет, у којој су настали први музички спотови домаћих рок група.

КАКО СЕ КАЛИО РОКЕНРОЛ - први део трезорске приче са интернационалним шаховским мајстором, педагогом, полиглотом и новинаром Николом Караклајићем почиње у Радио Београду, на месту где је 1957. године игром случаја постао уредник програма за младе.

Из разговора се сазнаје како су се рађале најслушаније емисије шездесетих година прошлог века Састанак у 9 и 5 и Вече уз радио, како су млади спортисти, музичари и новинари постајали сарадници емисије и уз образложење упознавали аудиторијум са најновијим светским музичким хитовима и како су рокери од "лезилебовића" постали део најбоље омладинске радне бригаде. Никола Караклајић објашњава пут којим је шах помогао светском рокенролу да дође код нас, али и нашем рокенролу да изађе у свет. Ветеран београдског радија и телевизије Никола Караклајић један од покретача београдске Гитаријаде, првог рок часописа "Џубокс" и циклуса телевизијских емисија Концерт за млади луди свет.

* Учесници: Никола Караклајић, Влада Јанковић Џет, Жика Јелић

* Сниматељ Ђуро Ивановић, сниматељ звука Слободан Мишић, монтажер Александар Андријевски, аутор Ана Милићевић

* Снимано 21.12.2006; премијерно емитовано 29.01.2007, Редакција за историографију

БИЛО ПА ПРОШЛО - из серије Концерт за млади луди свет, која је 1968. године била приказана на фестивалу телевизије на Бледу. Учесници, већином млади рок бендови, снимани су на различитим локацијама, на платоу Аде Циганлије, у Филмском граду у Кошутњаку, на возу у покрету, код новобеоградске Топлане, на рингишпилу и испод моста, представљајући прве спотове домаће телевизијске продукције.

* Учесници: вокално инструментални састави "Елипсе", "Силуете", "Црни бисери", "Златни дечаци", Оркестар питомаца Војне академије, Еди Декенг, Сека и Која Којадиновић; водитељ Душан Голумбовски

* Камера Никола Ђоновић, режија Јован Ристић

* Произведено 1967/68, Редакција музичког програма. Емитовано 08.04 у "Теветеци"; 15.05.2005 и 29.01.2007. у "Трезору".


 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар