Читај ми!

Културна баштина Србије: Голубачки град

У водама Дунава, најдуже европске реке, осликавају се многи градови и утврђења сведоци минулих векова. Познаваоци и заљубљеници у ову реку тврде да су најлепши градови на њеном току кроз Србију.

Непосредно пред улаз у Ђердапску клисуру и на месту где данас почиње подручје Националног парка Ђердап, са стрме Риданске стене већ вековима стражари Голубачки град.

Ко је у прошлости господарио овим утврђењем, контролисао је сав водени и копнени пут. Овде су само голубови увек могли да надлећу без најаве и дозволе. Историја Голубачке тврђаве највише се везује за Деспота Стефана Лазаревића, који је вешто, у тешким временима, управљао малом српском деспотовином између Отоманске империје и хришћанске Европе. Око овог града на граници тадашњих сила, вођене су непрестане борбе. Голубачка тврђава, бисер неимарства, доживљавала је многе доградње, проширења, у складу са новим начинима ратовања. Данас њу опседају туристи из целог света и нема тога ко не пожели да уђе у тврђаву и тако закорачи у далеки 14. и 15. Век. Стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе приводе крају конзервацију и обнову овог споменичког блага.

У емисији гледаоци ће моћи да се упознају са историјом Голубачке тврђаве, преломним догађајима који су пратили њено трајање, али и изазовима које су морали да савлдају архитекте, археолози, историчари уметнсти, како би овај бисер градитељства што достојније представили и како бисмо га очуваног оставили будућим нараштајима у наслеђе.

Аутор Милица Бајић Ђого, монтажер Марко Драгојевић, режија Лела Јанић и Милица Бајић Ђого.