Читај ми!

Траг: Београд тајни, други део

Корачајући Београдом, свакога дана додирујемо његову блиску и далеку историју, али идући својим путем, најчешће то не знамо. Дубоко испод београдких тргова и улица и видљивог живота двомилионског града крије се стотине лагума, тајних ходника, остатака заборавељних водовода па и токова мањих речица, све са тајнама и сведочењима о граду који је више од 40 пута у својој историји нападан, опседан, рушен и поново грађен.

Екипа Трага ће вас, тако, уз помоћ аутора књиге Београд испод Београда, Зорана Љ. Николића и Видоја Голубовића ексклузивно провести подземним ходницима Команде ратног ваздухопловства Краљевине Југославије испод Тошиног бунара, подземном командом немачког генерала Александра фон Лера испод Ташмајдана и лагумом који је градио Милан Недић.

Посебну пажњу заслужује прича о бункерима - митраљеским гнездима немачке војске, попут оног код Шумарског факултета где је немачка војска струју обезбеђивала „на курблу", а ваздух „на кашичицу" због чега су војници у 27 таквих подземних утврда изнад Саве и Дунава били изложени најстрожим и најсуровијим правилима понашања и боравка током рата.

Ауторка: Вера Јанковић Раичевић
Сниматељ: Периша Ђинђић
Монтажа: Маријана Васић