Читај ми!

Траг: Борисав Станковић

„Слађе је сневати него ли збиљу гледати", други део

Борисав Станковић био је сав саткан од низа противречних ствари. У скромном и често тегобном животу створио је снажну песму о човеку, младости, лепоти и љубави. Иако скромна, његова младост можда је била и најбољи део његовог живота.

Станковићеви београдски дани били су испуњени радом, породичном радошћу али и болом, тугом коју доноси рат, заробљеништво и несрећан стицај околности изазван животом у окупираном Београду. У врмену у коме се стварни живот и надања у потпуности мимоилазе биће принуђен да током окупације објављује у Београдским новинама како би прехранио породицу. Иако није подлегао уцени, биће то нови усуд у животу и стваралаштву Борисава Станковића.

О радости и носталгији јунака, о надалеко чувеном мераку и дерту разговарали смо са др Зораном Димићем, координатором Центра за нематеријално културно наслеђе. Сазнаћете и како су настале познате песме југа Србије које су први пут забележене у делу Борисава Станковића. Професор Момчило Златановић говори о настанку песама, о времену када се песма рађала из живота.

Малобројне су фотографије које сведоче о Станковићевом животу, а једна је прерасла у портрет који је урадио академски сликар Јовица Дејановић.

Објављивање „Нечисте крви", Станковићу доноси радост и ловорике. „Коштана" је на известан начин обележила његов живот, а „Ташана" и његову смрт.

Ауторка: Радица Смиљковић
Сниматељи: Игор Ивановић, Слађан Стојановић, Димитрије Хаџи Николић
Монтажа: Марко Тисовец, Тихомир Дукић