Читај ми!

Трезор

Трезорско исписивање медијске историје

Моћна рука смјелога случаја - Поднаслов овог "Трезора" гласи: Уметнички подухват на запису електромагнетне траке Q-155. Како у специфичној медијској историји настаје једна врста палимпсеста, телевизијског, можемо да видимо на примеру ове двоинчне траке Телевизије Београд. Како су се низали нови, у том тренутку битни, догађаји и прекривали један другог, тако су се на траци таложили разноврсни материјали. Најстарији је снимак позоришне представе Капетан капетану, Атељеа 212 из 1967. (остало сачувано 14 минута снимка), па затим неколико снимака из 1968: завршетак седнице ЦК у Палати федерације у пролеће (остало 2 минута снимка), затим агенцијска вест о Титовој посети Чехословачкој и овацијама на Храдчанима 9. августа (остало 40 секунди снимка), и само неколико недеља касније трасом примљене агенцијске вести о уласку Совјетских трупа у Праг 20. августа (остало 8 минута). Свако ново снимање на таквим старим ВТР форматима морало је почети од почетка траке (што није случај са каснијим касетним форматом а/в носача), тако, завршни кадрови снимка директног преноса IX Конгреса СКЈ са одјавном шпицом из марта 1969, је последњи снимак остао на првих 7 минута траке. Захваљујући томе што ТВБ тада још није користила уређај којим се могао претходни снимак потпуно избрисати са траке, те тако "чиста" трака припремити за ново снимање - настао је овај електромагнетни палимпсест. Историја ту није завршена: почетком новог века, та оригинална трака Q-155 што је све ово примала на себе је негде нестала, као и њена копија на савременији а/в носач са ознаком ДВЦПРО Д-8, па је изгубљен и оригинални документациони картон на коме су све ове слојевите промене пажљиво бележене. Данас нам је остала само копија сачињена (у деловима и емитована) у циклусу "Теветека", 1998. године. Како се исти догађаји могу читати у односу на линеарну хронологију, а како по случајно насталим слојевима телевизијске археологије, за "Трезор" надахнуто тумачи Александар Петровић, професор културне антропологије на Филолошком факултету у Београду, призивајући Његошеву "моћну руку смјелога случаја" у свом концептуалном стварању.

- Учесници: Проф. др Александар Петровић, саговорник Бојана Андрић
- Сниматељ Милена Јекић Шотра, графичка обрада Милена Марковић, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић
- Снимано 27.02.2014, премијерно емитовано 04.04.2014; репризирано 20.11.2014. 13.04.2015 (САТ), 04.02.2020; Редакција за историографију

Петак, 02.06.2021. на РТС СВЕТ у 0.20 сат после поноћи

Разговор ветерана, четврта емисија са Верославом Тадић

Премијерно емитовање четвртишг део разговора са Верославом Тадић, из циклус Разговор ветерана, најављено за 13. новембра 2007, али због преноса из Скупштине емитовао је само у ноћном термину, те је поновљено и 17. јануара 2008. Од једанаест јануарских "Трезора" ова емисија је друга по реду по гледаности. А од 35 емисија приказаних 17. јануара 2008. на Другом програму, овај "Трезор" је на 14. месту. Најгледанији емисија тог дана био је пренос одбојке за квалификације за Олимпијаду: Србија - Хрватска са рејтингом 8.3%, а "Трезор" је имао рејтинг 1.7%.


Најбољи посао - Разговори ветерана, IV део. Иако најшира јавност памти Верославу Тадић као коментатора и водитеља Дневника, њен рад у Информативном програму трајао је само пет година, а наредних тридесетак радила је у научном програму. Аутор више научно-популарних емисија и циклуса емисија: У знаку науке, Здраво дете, Дијагнозе, Једно здравље - многе болести, Scientia Yugoslavica. "Ја сам увек узимала теме из области коју нисам познавала, где могу да научим нешто и упознам нове људе.. имала сам најбољи посао за пензију. Могла сам да бирам људе и теме, што врло мало људи може..."- каже Верослава свом домаћину Каменку Катићу.

- Снимано 11.03.2007. у Белегишу, премијерно емитовано у "Трезору" 13.11.2007, репризирано 17.07.2008; Редакција за историографију

Свилена буба поново? - У емисији је снимљен цео процес развоја ларве свилене бубе, њене трансформације до последње метаморфозе у лептира, који полаже своја јаја након оплодње, како би се следећег пролећа обновио занимљиви круг њиховог живота. Од ове емисије је настао документарни филм Смрт у свили који је награђен за сценарио и камеру на фестивалу документарног филма у Београду 1992. године.

- Учесници: професор Огњен Прибаковић, агроном Шандор Месарош, др Радован Маровић
- Сценариста и уредник Верослава Тадић, стручни консултант др Радован Маровић; музички сарадник Љубомир Вучковић, обрада звука Рихард Мерц, филмски сниматељ Милован Урошевић, монтажер Светлана Недељков-Максимовић
- Произведено 1991, Редакција научног програма, уредник Владимир Јеленковић; репризирано у "Трезору" 13.11.2007, 17.07.2008.