Читај ми!

Метаморфозе: Зоран Ерић

Зоран Ерић је један од наших најзначајнијих композитора савремене класичне музике. Његов опус обухвата различите музичке жанрове компоноване за бројне ансамбале и солисте.

Посебно место у Ерићевом стваралаштву заузима музика за позориште и филм. За своја дела је добио велики број признања, међу којима су Октобарска награда града Београда и Мокрањчева награда, коју је добио чак три пута. Добитник је Стеријине награде и награде "Град театар" за изузетан допринос позоришној уметности.

Дугогодишњи педагошки рад је такође обележио његову каријеру: предавао је на Катедри за композицију и оркестрацију Факултета музичке уметности у Београду. Држао је међународне мајсторске курсеве по позиву у Лондону и Атини.

Био је продекан Факултета музичке уметности, проректор и ректор Универзитета уметности у Београду, уметнички директор и селектор Бемуса.

Ерић је музичко школовање започео у најранијем детињству. Свирао је клавир и виолину, а дипломирао и магистрирао композицију на Музичкој академији у Београду. Усавршавао се на Орфовом институту у Салцбургу. Његов опус обухвата два балета, дела за хор, оркестар, солистичку и камерну музику са и без живе електронике на којој је активан и као извођач. Ерићева дела изводе угледни домаћи и инострани музичари у готово свим земљама Европе, у Америци, Кини и Аустралији.

Обиман је циклус примењене музике коју је компоновао за позориште и филм. Представе које су режирали наши најзначајнији редитељи захваљујући тој музици испуњени су звуцима овог времена. Из тог опуса издвајају се Ерићеве композиције за педставе Медеја, Магбет, Процес, Дозивање птица, Хамлет, Живот је сан, Сан летњеноћи, Чекајући Годоа, Бановић Страхиња, Каролина Нојбер ... Ерићева примењена музика није само илустрација. Она је знак, коментар и значење.

Читаво позориште је ту када компонује своја ауторска дела - он је тада драматург и редитељ, оркестар и извођач.

Серијал Метаморфозе снимљен је у Музеју савремене уметности у Београду.

Аутор и уредник Оливера Милошевић

Сниматељи Сима Димитрић, Далобор Вучковић
Монтажа Горан Мијић
Музички уредник Владана Марковић
редитељ Милица Митровић