Читај ми!

Наука у покрету: Школе за 21. век

Према предвиђањима Светског економског форума, већ следеће 2022. године, запослени ће учити чак 42% нових вештина да би обављали досадашње послове. За то је неопходно активно учење, аналитичко размишљање и непрестано повећање компетенција повезаних са технологијом.

Шта ће бити за десет и више година када садашњи основци искораче из образовног система на тржиште рада тешко је рећи, али ће им вештине критичког мишљења и решавања проблема, као и креативна употреба освојене дигиталне писмености, без сумње бити од велике користи. И управо то је у основи програма "Школе за 21. Век" који у Србији реализује организација British Council, а финансира Влада Уједињеног Краљевства.

Овај регионални пројекат, који се у Србији реализује у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, пилотиран је током 2017. И 2018. године, а онда је почео сукцесивно да се уводи у све школе. Циљ програма је стицање вештина за послове будућности и то на забаван начин - кроз такозвано физичко програмирање, програмирање Микробита - малог џепног рачунара који има процесор, сензоре и екран од 25 лед диоде. На тај начин ученици одмах могу да виде како оно што су програмирали функционише у реалности.

Микробит је развијен 2016. у Уједињеном Краљевству са циљем да деци олакша учење програмирања и разбије страх од технологије. Данас се Микробит користи у школама широм света.

Како се Микробит користи у Србији? Какву обуку и коју врсту подршке су добили наставници а шта су научили ђаци? На који начин се комплексан програм "Школе за 21. век" уклапа у актуелну реформу образовног система у Србији? - само су нека од питања на која је ТВ екипа Научног програма добила одговоре у Београду, Свилајнцу и Нишу.

У емисији учествују: Шон Меклауд - амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији, Питер Браун - директор British Council-a за Западни Балкан, Катарина Алексић - руководилац Центра за образовну технологију при Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, Катарина Анђелковић - програмски координатор Фондације Петља, наставници и ученици из основних школа у Свилајнцу и Нишу.

Емисија је реализована у склопу образовног програма "Школе за 21. век" који финансира Влада Уједињеног Краљевства а спроводи British Council.

Уредник: Јелена Мицић

Монтажер: Зорица Благојев