Читај ми!

Мозак

Мождана активност човека јединствена је као отисак прста. У новој емисији разоткривамо тајне мозга, његову физиологију и како функционише, али и које изазове ставља пред нас и можемо ли њиме да управљамо.

Људски мозак је командни центар нервног система. Тежак је око 1.5 килограм и чини око 2 процента комплетне тежине човека. Има око 86 милиијарди неурона, тј. сиве материје и милијарде нервних влакана. То су неке од основних информација, а многе друге сазнаћемо током емисије од наших гостију - то су биолог професор др Небојша Јаснић са Биолошког факултета, неуропсихијатар и клинички неурофизиолог професор др Никола Иланковић и роботичар професор др Драган Алексендрић са Машинског факултета.

Информације у мозгу путују импресивном брзином од око 430 километара на сат, што је брже од Формуле 1. Зато ћемо границе мозга тестирати брзом брзином, а у томе ће нам помоћи неуролог др Александар Ристић са Клинике за неурологију Клиничког центра Србије.

Мозак је озбиљно чудо природе, а да ли мислите да можемо да га контролишемо? Да ли су афирмације један од начина да свој мозак и мисли усмеримо у жељеном смеру? Упитаћемо Синишу Убовића, глумца и мотивационог говорника.

А мозак је као и сваки други мишић - мора да се вежба, кажу научници. Препоручују пет сигурних вежби - певање, свирање инструмента, игрице за мозак, читање и спорт. Некима од њих илустроваћемо нашу данашњу тему овде у студију. На нашој Науци на сцени током емисије биће распевано, јер наш гост је композитор, диригент, мултиинструменталиста и продуцент, чији мозак студента генерације ради као сат - Александар Седлар!

У публици су овога пута мајстори за мождане вијуге, то су полазници Школе менталне аритметике "Малац генијалац". Пратите "Студио знања" и на званичном Јутјуб каналу РТС-а.

Уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић Ковачевић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит