Читај ми!

Трезор

Рад под бомбама у Београду и на Космају

Пре почетка - Сећање продуцента Зорана Миликића: Радио сам у београдској редакцији агенције REUTERS, у телевизијском сектору, у згради Генекс апартмана на Новом Београду. У плану рада, који сам претходне вечери направио, за овај дан смо имали 136 предвиђених емитовања за стране клијенте. У Београду су већ данима радиле бројне екипе страних медија - телевизијске екипе, новинари штампе и радија, сниматељи, фото-репортери... сви, који су несто значили у светској медијској сфери, били су у Београду. Сав тај медијски радни свет је требало сервисирати. Дај им сниматеља, ако га немају; нађи преводиоца или фиксера да их водају около; обезбеди им монтажу и емитовање материјала, дај им архивски или свеж материал који нису успели сами да сниме. Обезбеди им могућност да се уживо јаве, најчешће са крова зграде са које се пружа панорамски поглед на (још недирнут) Београд. Такве услуге су се могле добити на неколико места: у РТС, код екипе ЕБУ која је имала своју сателитску станицу, код CNN и код агенције REUTERS, која је свој сигнал слала линком преко мастера ТВ Београд, па до сателитске станице у Крњачи. Нешто пре поднева 24. марта, телефоном нам се јавила агенцијска колегиница базирана у близини Авиана: "Авиони су полетели. Бог нека вас чува."
Зоран Миликић почео је да ради као организатор и продуцент у Телевизији Београд 1976, у Reuters је од 1994, директор УЈРТ од 2003 до 2010, затим, поново у РТС-у и са места помоћника директора Телевизије РТС, 2015. одлази у пензију.

- Учесници: продуцент Зоран Миликић, саговорник уредник Бојана Андрић
- Реализација: Милена Јекић Шотра, Нада Додиг Зилџић, Бојана Андрић
- Снимано 14. априла 2021, премијерно емитовање; Редакција за историографију

Космајско пролеће 1999: Мобилна 2, професија на задатку - Емисија која је настала на иницијативу сниматеља Телевизије Београд Вељка Јевтовића, обилује архивским снимцима из живота припадника Мобилне 2, које је, током ратних дана на Космају, својом камером забележио Јован Бановић, иначе монтажер Телевизије Београд. Ко је и због чега мобилисао људе у мобилне јединице? Какве су поруке стизале из Београда од стране ондашњег руководства куће? Због чега програм који се правио свакодневно, током 58 дана и ноћи проведених на овој локацији, никада није отишао у емитовање? Шта се десило у ноћи када је бомбардована зграда РТС-а у Абердаревој? О томе како су текли космајски дани Мобилне 2, говоре тадашњи командант Мирко Алвировић, руководилац Одбране и заштите Звонко Јочић, Небојша Ђокић, као и радници Радија и Телевизије који су мобилисани у тзв. Мобилна 2.

- Учесници: Мирко Алвировић, Звонко Јочић, Небојша Ђокић, Дубравка Илић, Јулија Крунић, Весна Дедић, Војка Пајкић, Милена Вуковић, Вељко Јевтовић и др.
- Сниматељ Вељко Јевтовић, Јован Бановић (архивски материјал), асистент сниматеља Горан Прокић, сниматељи тона Драган Радовић, Војислав Луковић, микроман Горан Мрђеновић, расветљивачи Зоран Николић, Миодраг Врховац, организатор Биљана Раковић, обрада тона Јовица Стојковић, редитељ у студију Драгомир Зупанц, монтажа Биљана Кунијевић, реализација Наташа Јањуз, аутор Оливера Миленковић
- Снимано 1999. на Космају, 21. фебруара и 23. маја 2005, премијерно емитовано 21.04.2005, репризирано у "Трезору" 19.04.2007, 09.06.2017; Редакција за историографију, уредник Бојана Андрић