Читај ми!

Други век, In memoriam Зоран Симјановић

Композитор Зоран Симјановић спада у антологију југословенског и српског филма. Не само зато што је написао музику за више од 60 играних филмова, већ пре свега зато што се ти филмови памте и препознају и по његовим нотама.

Теме из "Петријиног венца", "Мириса пољског цвећа", филма - серије "Грлом у јагоде", "Балкан експреса" или "Тито и ја" , "Бурета барута" и "Маратонци трче почасни круг" јесу она музика која једнако добро живи и као део филмске целине али и ван ње. Зато је сасвим логично што је Симјановић 2012. године на Палићком фестивалу добио награду "Александар Лифка" за допринос европском филму као и годишњу награду Удружења филмских уметника Србије.

Богатој Симјановићевој филмској биографији посвећене су две емисије Други век. У првој епизоди, оснивач група "Елипсе" и "Силуете" говори о својим музичким почецима, уласку у филмску уметност, а посебно о сарадњи са прашким студентима Гораном Марковићем, Срђаном Карановићем и Гораном Паскаљевићем . Да је урадио само оно што је учинио у периоду од "Специјалног васпитања" па до "Сјећаш ли се Доли Бел?" и "Маратонци трче почасни круг" то јест од 1976. до 1982. године било би довољно за сваку историју и антологију филма. Зато је тај део емисије и посебно сведочанство о томе како су се некада стварали филмови који временом све боље изгледају и све јаче одјекују.

Осим што врло сликовито објашњава сву лепоту али и тежину процеса стварања филмске музике, Зоран Симјановић говори и о томе зашто је за композитора важно да од почетка учествује у стварању филмског дела, зашто је увек желео да буде различит и зашто никада није волео превише музике у филму.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић, сниматељ Живота Неимаревић, а монтажер Мирјана Митровић.