Читај ми!

Филм

Америчка лудост

Доба је Велике економске кризе и одбор директора банке забринут је јер је социјално освешћени председник банке Том Диксон доделио, по њима, превише кредита људима који иду у ред ризичних клијената због ниских прихода односно могућег губитка посла. (American Madness, 1932)

Управа размишља да смени Диксона, а он истраје у томе да је кредите одобрио људима које лично познаје и који нису ризични, а осим тога сматра да управо у време велике економске депресије треба додељивати кредите како би новац наставио циркулисати, без чега би криза била још гора. Главни благајник Кирил Клует дугује гангстерима позамашну своту новца коју је изгубио на клађењу, и они врше притисак на њега да им помогне да опљачкају банку и тако надокнади дуг.

Упозоравају га да себи осигура алиби, па он позове Диксонову супругу Филис да изађе с њим те ноћи тврдећи јој да је заљубљен у њу, а она надајући се безазленој забави, прихвати пошто је супруг због пословних састанака морао отказати предвиђени излазак за годишњицу њиховог брака. Гангстери опљачкају банку, а главни сумњивац постаје бивши затвореник Мет Браун, ког је Диксон запослио на месту благајника. Мет Браун је у ноћи кад је опљачкана банка сусрео Филис Диксон и Кирила Клуета, па тако има алиби, али како је закључио да су Филис и Клует љубавници, одбија да спомене тај сусрет и тако збаци са себе сумњу, да не би повредио Диксона...

Улоге: Волтер Хастон, Кеј Џонсон, Пет О'Брајан...

Режија: Френк Капра, Ален Дван, Рој Вилијам Нил