Читај ми!

Србија на вези

Са Србима у региону

Готово да свако од нас има неког ко живи тамо далеко. А колико смо заправо свесни да имамо још једну Србију ван граница наше земље? Зарад боље повезаности матице и расејања, у оквиру Народне скупштине Србије делује Одбор за дијаспору и Србе у региону, а при Министарству спољних послова Управа за дијаспору и Србе у региону. Наш гост је председник Одбора Милимир Вујадиновић са којим ћемо разговарати о актуелним темама које спајају све нас.

О томе како данас живе Срби у Хрватској, а посебно они које су задесиле недаће изаване недавним земљотресима на Банији, за нашу емисију говори председник Заједничког већа општина Вуковар Срђан Јеремић и парох петрињски протојереј Саша Умићевић.

До пре неколико година, за Диану Будисављевић, хероину Другог светског рата, која је из пакла НДХ спасила неколико хиљада, углавном српске деце (поједини подаци говорео 12.000 деце), ретко ко је знао. Ипак, у последње време о њој се све више говори, пише и снимају се филмови. Пред читалачком публиком недавно се појавио први роман о овој изузетној жени под називом "Аустријанка", чији је аутор историчар Зоран Милекић. Тим поводом, са њим је разговарао Мирослав Карлица.

Ове године, Музеј савремене уметности Републике Српске, обележава 50 година рада. За пола века постојања прешао је пут од галерије до музеја. Тако је названа и мултимедијална изложба којом је уприличен јубилеј. Причу о тој значајној установи Републике Српске, препознатој на европској и светској културној мапи, припремиле су колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Напустио нас је "Панонски морнар". Поета "Просте душе словенске" с лакоћом је ушао у наша срца. Певао је "Живот је море" и "Када одем....немој туговати", и o "Васи Ладачком"... још много, много тога. Дубоко емотиван и неизмерно духовит, био је учесник у нашим животима. Тешко је... али "шта је туга за Де-мол?" "Напослетку" остају песме и за "Неке нове клинце".

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић
Редитељ Ернестина Глигоријевић