Читај ми!

Стопама Светог Саве, специјална емисија

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ове године, због околности изазваних епидемијом коронавируса, школску славу Свети Сава обележиће специјалном емисијом "Стопама Светог Саве", која ће се емитовати у среду, 27. јануара 2021. године у 18 часова на Другом програму Јавног медијског сервиса Радио-телевизије Србије.

Свети Сава је био и ученик и наставник, син и отац српског народа, а у обе улоге био је, а и данас је, непорецив узор свима нама. У историји свога народа Сава је постао први старешина самосталне српске цркве, први просветитељ, први књижевник, први законодавац, градитељ манастира и цркава, покретач уметничког и просветног стваралаштва.

У духу традиције претходних Светосавских академија, у специјалној емисији "Стопама Светог Саве" наши реномирани драмски уметници приказаће делове живота Растка Немањића и Михајла Пупина, а у музичким програмским приказима програма учествују Даница Црногорчевић и група "357", као и хорови "РТС", "Колибри", "Растко"и "Чаролија".

Сазнаћемо и на који начин је Свети Сава утицао на наше познате личности као што су Новак Ђоковић, Стефан Миленковић и Милош Биковић.

Присетићемо се како су о Светом Сави говорили упокојени Патријарх Иринеј, Патријарх Павле и Митрополит Амфилохије.

Овом приликом биће представљени планови, жеље и циљеви Министарства просвете, науке и технолошког развоја у области образовања.

Једна од кључних заветних порука Савиног просветитељског дела, да су образовање и васпитање кључни чиниоци напретка друштва и државе - у уметности, науци, култури, као и у осталим другим областима живота и рада, остварује се и данас.

О духовној задужбини Светог Саве као и стваралаштву српског народа утемељеном на тој задужбини, претходне и нове генерације се свестрано упознају кроз програме наставе и учења на српском језику, на свим нивоима образовања и васпитања, како кроз програме који се остварују у нашој држави тако и кроз пројекте који се у виду допунске наставе - остварују у иностранству.

Стопама Светог Саве, специјална емисија - РТС2, среда 27. јануар у 18.00