Читај ми!

Филм

Пролеће 1941.

Радио-телевизија Србије и Амбасада Израела настављају дугогодишњу сарадњу приказивањем филма поводом 27. јануара, Међународног дана сећања на жртве Холокауста. Ове године, гледаоци РТС-а имаће прилику да погледају драму "Пролеће 1941." израелског редитеља Урија Барбаша из 2007. године. (Spring 1941.,2007)

Филм прати живот Кларе Планк, познате канадско-јеврејске виолончелисткиње, која је 1972. године позвана у свој родни град у Пољској да отвори концертну дворану. Током посете присећа се пролећа 1941. године када је изгубила породицу. Била је удата за Артура, младог доктора Јеврејина, са којим је имала две ћерке, Лизу и Еву. За време немачке окупације, у потрази за склоништем, уточиште налазе у кући на фарми која припада Емили, локалној продавачици која након мужевљевог одласка у рат живи сама. Усред ратних страхота, рађа се немогући љубавни троугао када се Емили заљубљује у Артура. Клару та романса баца у очај и то ће утицати на судбину целе породице.

Познати израелски редитељ Ури Барбаш режирао је филм "Beyond the Walls" који је 1984. године био номинован за Оскара за најбољи филм на страном језику.

Филм „Пролеће 1941." премијеру је доживео на Међународном филмском фестивалу у Сијетлу.

"Пролеће 1941." успева да представи сложеност рата за оне који су били ухваћени у Холокаусту. Ово је филм о тешким одлукама које доноси рат." - The Movi Scene
"Много талентованих глумаца. Сви састојци су добри." - The Jerusalem Post

Улоге: Катарзина Ал Абас, Мирослав Бака, Адриана Џиковска, Џозеф Фајнс, Кели Харисон, Клер Хиџинс, Ева Курило, Марисиа Левандовска, Марија Пакулнис...

Режија: Ури Барбаш

Сценарио: Моти Лернер