Читај ми!

ТВ Фељтон: 90 година Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележава јубилеј - 90 година постојања. Тим поводом је Културно уметнички програм РТС-а снимио ТВ Фељтон који говори о историјату ове важне институције културе, али и о готово два века традиције библиотекарства у Београду.

Гледаоци ће сазнати када је отворена прва књиговезачка и књижарска радња у Београду, где са налазило Београдско читалиште у 19. веку, шта је претходило оснивању прве градске библиотеке која је свечано отворена 11. јануара 1931. године у улици Краља Петра 26, а у шетњу кроз књижевну историју престонице води их наратор, глумац Тихомир Станић. Одмах по оснивању, модерна градска библиотека уређена по угледу на савремене светске установе те врсте, захваљујући првој библиотекарки Марији Илић Агаповој, представља важан темељ културног живота престонице, а исте године почиње са радом и прва јавна библиотека за децу у Краљевини Југославији. Библиотека се 1935. сели у просторије у згради у улици Кнегиње Љубице 1, данас Змај Јовиној, стиче све више читалаца, организује трибине, културне програме, покреће издавачку делатност. Видећемо како је Библиотека функционисала пре и за време Другог светског рата, како после ослобођења, колико су се мењале навике читалаца током деценија. Посетили смо и посебне огранке Библиотеке, измедју осталих Одељење старе и ретке књиге и књиге о Београду - Завичајно одељење, у којем се чувају најстарија издања, рукописи наших писаца, картографске и збирке вредних докумената и фотографија, сакупљане од оснивања Библиотеке, међу којима посебну вредност има примерак "Београдског четворојеванђеља", прве књиге штампане у Београду, 4. августа 1552. године.

Данас је Библиотека града Београда највећа јавна позајмна библиотека у Србији и региону која располаже фондом од око 2 милиона јединица и има више од 150 000 читалаца. У њен састав улазе, поред централне зграде у Кнез Михајловој 56 и два одвојена дечја одељења, као и 14 општинских библиотека са готово 70 огранака. Библиотека има развијену издавачку делатност, а представља и културно средиште града у којем се одржавају бројни програми, промоције књига, трибине, концерти, изложбе.

У ТВ Фељтону посвећеном јубилеју Библиотеке града Београда гледаоци ће моћи да виде вредан документарни материјал који сведочи о почецима рада и развоју Библиотеке, али и културном животу престонице, а о прошлости и будућности ове установе, обележавању јубилеја, плановима, новом, савременом депоу који ће по најмодернијим принципима заштите чувати два милиона књига, сарадњом са светским библиотекама говоре запослени у овој установи културе.

Аутор и уредник: Марија Миљевић Рајшић
Сниматељ: Васко Васовић
Монтажер: Облак Јуришин Кауфман
Редитељ: Марко Шотра