Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Породица памти

У време Божићних празника породица још више добија на значају и зато је важно сачувати је и разумети традицију.

Породична кућа Јеврема Грујића која се налази у самом срцу старог Београда памти 7 генерација. Ту кућу данас чува породица, Лазар, Алек и Бранка који у овој кући и дан данас живе.

Лазар Шећеровић, је преводилац, Александар Цонић редитељ, а Бранка Цонић психолог. Они заједно раде на промоцији и видљивости нашег националног блага. Овај приватни музеј породица издржава личним средствима и донацијама за посебне пројекте. Кућа је саграђена 1896. у самом центру Београда чланица је Удружења европских историјских кућа.

Седам генерација ове породице чувало је више од 500 уметничких дела која су скривана током протеклих времена и Другог светског рата. Породица је сачувала благо породице које је и културна баштина наше земље.

У овој кући су живели Министар Књаза Милоша Обреновића, Јеврем Грујић, државник и диполомата, др Славко Грујић, политичар и дипломата чијом заслугом је изграђена Универзитетска Библиотека у Београду, и многи значајни људи неколико епоха.

У овој кући налазила се и партизанска болница, ту је и отворена прва дискотека, ту се налази и пушка Хајдук Вељка као и ремек дела Паје Јовановића као и најстарија венчаница у Србији, Јелене Грујић, из 1853.

Ви и Мира Адања-Полак Ви и Мира Адања-Полак

Аутор:
Мира Адања-Полак

У емисији"Ви и Мира Адања-Полак" гости су личности из света науке, културе, политике, уметности и бизниса. [ детаљније ]