Читај ми!

Празновање Милесе и Милутина

"Празновање Милесе и Милутина" снимљено је у селима Ражана и Мионица, у косјерићкој општини.

Домаћин Милутин Јовановић, каже, да се у косјерићком крају обичаји незнатно разликују и да је начин празновања свака породица наследила од својих предака.

Тако Милутин храст у шуми, пре него што га посече, посипа житом, зоби, дарује му благо које је сам произвео да би и бадњак њега даровао здрављем, срећом и плодовима земље. Од посеченог храста скида се парче коре да би кајмак био дебео попут ње. Посечени бадњак он назива весељаком. Положајник или полазник је увек неко из његове породице.

У порти цркве Пресвете Богородице, у косјерићком селу Ражана, сваке године за Бадње вече мештани, али и они који су се већ одавно одселили у град, прослављају рођење Христово.

Литију прате трубачи, окрепљује се чајем, ракијом, бомбонама за децу. У порти се пали бадњак и све се завршава ватрометом.

Иза тога празновање се наставља у домаћинствима, у кругу породице. Код Милутина и Милесе Јовановић, из суседног села Мионица, осим чланова породице долазе и неки "нови рођаци" са којима се прослава наставља и током Божића.

Сценарио и режија: Александра Божовић

Сниматељ: Сима Димитрић

Монтажер: Ксенија Савићевић