Читај ми!

Дворови Београда - Милошеви конаци

Серија од пет получасовних емисија "Дворови Београда" остварена је у Општеобразовној редакцији Образовно-научног програма са циљем да се покажу све вредности ових знаменитих здања. Тематску основицу емисија чини архитектура, уметност и живот у једанаест београдских дворова колико их је раније било.

Сва невремена и промене преживело је шест дворова док их је пет порушено. Реч је заправо о најлепшим и најзнаменитијим грађевинама свога времена које су на свој начин биле сведоци и учесници у судбини Србије и српског народа.

Серија је рађена три године (1995-1998) колико је трајао и сложени истраживачки рад о дворовима и њиховим знаменитостима. У том периоду снимљени су архивски и музејски материјали како у самим дворовима тако и у Архиву Србије, Историјском музеју Србије, Музеју града Београда, Заводу за заштиту споменика културе Београд, Народном музеју...

Серија је реализована захваљујући разумевању надлежних, савезних и републичких органа и Скупштине града Београда.

Стручни консултанти били су најпознатији стручњаци за поједине области: Љиљана Станојевић, Љубица Крстић-Поповац, проф. др Драгољуб Живојиновић, Ђорђе Митровић, Мирјана Дедић, Вера Павловић-Лончарски, Светлана Иванчевић, Гордана Станишић и Јован Ружић.

У реализацији серије учествовали су:
уредник серије и сцеариста Велибор Лазаревић
аутори текста: Гордана Гордић и Велибор Лазаревић
продуценти: Саша Јанковић и Светлана Бандић
организатори: Зоран Трифуновић и Мирјана Ђурђевић
тонски сниматељ: Урош Ковачевић
обрада тона: Миодраг Ж. Вучковић
музички уредник: Даринка Ристовић
монтажа: Петар Аранђеловић
сниматељ: Славко Вељић
редитељи: Јелена Генчић и Душан Ђорђевић    

Милошеви конаци

Посвећена је градитељству књаза Милоша Обреновића - односно његовим господарским конацима у Београду, који су претече потњих дворова.

Реч је о првом конаку (1818-1847) а месту данашње Патријаршије, затим конаку кнегиње Љубице (1831-), конаку Топчидеру (1834-), конаку у тзв. Финансијском парку (1836-1941). Милошеви конаци били су први репрезентативни дворови у Београду, најзначајније и најлепше грађевине свога доба.