Читај ми!

Трезор

Сведочења о серији "Дозволите да се обратимо"

Дозволите да употпунимо - припремајући се да подсети гледаоце на Дан ЈНА - некадашњи велики празник који се у СФРЈ обележавао готово пола века, екипа "Трезора" наишла је на врло интересантне прилоге за емисију из серије Дозволите да се обратимо који су сачувани на филму. Као и до сада, када емисија није сачувана у целини, "Трезор" зове у помоћ ветеране-учеснике и ствараоце ових емисија и серија. Они нам из прве руке, употпуњују оно што недостаје, где и кад је снимано, ко је све био у екипи за реализацију... све до незаобилазних анегдота. О овој конкретној емисији, раду на њој, личним искуствима али и сарадњи са колегама, са војском, о целој серији Дозволите, амбициозном концепту као и ономе што је представљала за публику али и за госте-учеснике, говоре музички уредник Олгица Милутиновић Пајић (у РТБ од 1961. до 1999) и редитељ Милан Кундаковић (у ТВБ од 1988. до 2017). Гледаоци имају прилику да виде и неке од прилога из емисије која је премијерно приказана 1985. године: разговор Олгице Пајић са композитором Николом Херцигоњом о Позоришту народног ослобођења, затим уводни разговор са редитељем Шибом Крвавцем и глумцем Батом Живојиновићем, који води Радослав Зеленовић, пред редовни филмски блок. Серија Дозволите да се обратимо уредника Часлава Радовића емитована је недељом преподне у вишесатном трајању који је подразумевао представљање живота и рада у касарнама ЈНА по целој Југославији и обавезно емитовање играног филма са темама из Другог светског рата.

Прва документарна серија посвећене животу и раду ЈНА Од јутра до повечерја емитована једном месечно од 1965. до 1976. године , а од 1977. прерасла у трочасовни програм под називом Дозволите да се обратимо.

- Учесници: музички уредник Олгица Милутиновић Пајић, редитељ Милан Кундаковић, саговорник Бојана Андрић

- Сниматељ Иван Димитријевић, асистент Милан Ресавац, сниматељ звука Петар Петровић, расветљивач Зоран Ђорђевић, организатор Гордана Грдановић, уредник истраживач Милена Јекић Шотра, графичка обрада Дарко Петровић, монтажер Нада Додиг Зилџић, аутор Бојана Андрић

- Снимано 12.11.2020, премијерно емитовање; Редакција за историографију