Читај ми!

Ауто-пут Кузмин - Сремска Рача до краја 2022. године

Иако је календарски овогодишња грађевинска сезона практично завршена, повољни временски услови у претходном периоду омогућили су да се на највећим градилиштима саобраћајне инфраструктуре и даље ради.

У Србији су у току радови на шест изузетно важних инфраструктурних пројеката путне инфраструктуре. Гради се ауто-пут од Прељине до Пожеге на Коридору 11, затим Моравски коридор који ће спојити Прељину и Појате, односно ауто-пут „Милош Велики" и међународни путни Коридор 10. Гради се ауто-пут Рума-Шабац и брза саобраћајница Шабац-Лозница, као и ауто-пут на обилазници око Беогада, која је саставни део Коридора 10, и то на деоници од моста преко Саве код Остружнице до Бубањ Потока на аутопутном правцу Е75 Београд Ниш.
Изградња ауто-пута ка Сарајеву од Кузмина до Сремске Раче за нашу земљу је од изузетне важности јер је то један од пројеката регионалног повезивања. О овом пројекту говоримо на почетку овонедељног издања емисије Коридори.

У емисији говоримо и о радовима на изградњи Обилазнице око Београда. Изградња Обилазнице је кључна за решавање проблема транзитног саобраћаја тако да ће кружни прстен око главног града повезати ауто-путеве за Суботицу, Загреб, Јужни Јадран, Ниш и Вршац. На обилазници око Београда приводе се крају радови на изградњи деонице дуге 7,7 км која се гради од моста преко реке Саве код Остружнице до петље Орловача на Ибарској магистрали. Извођачи радова су у септембру обећали да ће та деоница бити завршена до краја ове године. Међутим, рок је пролонгиран, тако да је министру Томиславу Момировићу речено да ће деоница од моста преко Саве код Остружнице до петље Орловача бити завршена до априла 2021. године. Да ли ће овај рок бити испоштован, показаће време.

Говоримо и о уговору о кредиту који је потписан у Влади Републике Србије за пројекат изградње ауто-пута Ниш-Мердаре као и о поступку јавне набавке, који je покренулo ЈП „Коридори Србије" за израду Генералног пројекта са Студијом оправданости за изградњу државног пута првог реда „Вожд Карађорђе", који ће спојити централни део Шумадије са источном Србијом.

Уредник емисије: Горан Маслар

Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]