Читај ми!

Виртуози В4+ Свирамо заједничким језиком

Таленти класичне музике Србије и Радио телевизија Србије део су великог талент шоу програма - Виртуози В4+ Свирамо заједничким језиком, који већ шест година постоји у Мађарској.

Ове године телевизијско такмичење је проширено је на интернационални ниво тако што учествују земље Вишеградске групе - Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска и Србија која има статус специјалног госта.

После јавног позива на који се пријавило преко шездесет младих талената Србије, у студију 8 Радио телевизије Србије у Кошутњаку организована је аудиција за тридест најуспешнијих. За одлазак на такмичење у Будимпешту на крају су изабрани: Кристина Васић осмогодишња саксофонисткиња, Лана Зорјан једанаестогодишња виолинисткиња, Петра Спасојевић петнаестогодишња пијанисткиња и Вук Вукајловић петнаестогодишњи гитариста.

У петак 27. новембра у 21.45 на РТС 2 , са репризом 29. новембра на РТС 2 и на каналу РТС Класика у 20.00, емитује се прва епизода, односно прво полуфинале овог талент шоу програма које је одржано у телевизијском студију у Будимпешти.

У првој епизоди, поред такмичара из Чешке, Словачке, Пољске и Мађарске, наступају представници Србије - Петра Спасојевић и Вук Вукајловић, а чланови жирија су: Немања Радуловић - прослављени српски виолиниста, Ерика Миклоша - оперска певачица из Мађарске, Габријела Бохачова - оснивач Aгенцијe за таленте "Арт Мјуз" из Чешке, Петер Валентинович - словачки пијаниста и диригент, Алицја Венгожевска - пољска оперска певачица и директор Варшавске камерне опере. Супер жири у овој епизоди је Габријел Прокофјев - руско-британски композитор, продуцент и ди-џеј.

Водитељи су: Ида Новаковска - позната пољска ТВ водитељка и Томас Готшалк - светски позната звезда немачке телевизије.