Читај ми!

Суперхероји медијске писмености

Епизода 04: Радио таласи

Милева се спрема за прославу 90 година Радио Београда. С носталгијом се присећа својих омиљених радио емисија уз које је одрасла. Јован радио доживљава као старомодан медији јер нема слику али ускоро сазнаје коју све врсту програма радио може произвести, каква је организациона структура, колико људи је укључено у продукцију и остаје запањен могућностима радио програма о којима уопште није размишљао.

На бројна Јованова питања одговарају Милева и Јована у контакт емисији на Радио Милеви. А робот Раденко му помаже да схвати како се радио прилагођавао технолошким променама.

На крају сазнајемо мишљење тинејџера о радију као медију и програму који слушају.

ТВ серија "Суперхероји медијске писмености" се састоји из играних, анимираних и документарних сегмената. Намењена је деци и младима, али и општој популацији. Дакле, и дигиталним урођеницима као и дигиталним досељеницима. Серија прати образовне садржаје дефинисане у Приручнику за васпитаче и наставнике о медијској писмености и замишљена је као инспирација и повод за критичко промишљање и разговор не само у кући у кругу породице, већ и на часовима у школи. ТВ серију за Образовно-научни програм РТС-а, у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, реализовала је Беомедија д.о.о. под покровитељством Европске уније у оквиру пројекта "Подршка медијским реформама у Републици Србији".

Милева - Борка Томовић
Јована - Доротеа Ђанетаки
Јован - Лука Пешић

Уредник серије: Јелена Мицић
Сценариста и редитељ: Илија Гајица
Директор фотографије: Александар Мијаиловић
Монтажер: Обрад Поповић
Музика: Владимир Тошић