Читај ми!

Траг: Вршњак и хроничар века Врања

Посвећен родном граду и свему што је у вези са њим, документариста, хроничар и вршњак века о коме је писао, Риста М. Симоновић, бележио је чињенице о животу једног града, промене које су настајале под ратним и различитим културолошким утицајима, бележећи тако друштвену историју балканске вароши.

Хроника једног времена настала је из личних доживљаја, али и из дневника друштвених збивања које је годинама писао и то свакодневно.

Био је адвокат, новинар, писац, економиста, оснивач и први директор Историјског архива у Врању. Трагао је за сваком белешком која је написана о Врању или неком познатом Врањанцу. Ништа није пропуштао. Сакупио је све бројеве Врањских новина, Слободне речи и свих новина које су излазиле између два светска рата у Пчињском округу. Његова библиотека је у то време бројала преко хиљаду књига упркос сиромаштву и ратовима. Књижевник Борисав Станковић и професор Београдског универзитета Ђорђе Тасић заузимају значајно место у његовом истраживачком раду. Писао је о људима, обичајима и делима својих суграђана, о животу града од краја 19. до краја 20. века склањајући од заборава све важне појединости које су благо за данашње истраживаче.

Саговорници у емисији откривају вишеслојност „Друштвене историје Врања од краја 19. до краја 20. века", али и лични и професионални траг који је Риста М. Симоновић оставио. О времену у коме је живео, сусретима и разговорима са човеком изузетних потенцијала, о историјском контексту и утицају на савременике, у емисији говоре Драган Стојановић, уредник редакције Актуелности РТС, Љубодраг Димић, историчар, Љубица Здравковић, главни и одговорни уредник Радио-телевизије Врање, градоначелник Зоран Антић, директор Историјског архива Томислав Симоновић, један од синова Ристе М. Симоновића.

Аутор: Радица Смиљковић
Сниматељ: Игор Ивановић
Монтажа: Ана Ђурковић