Читај ми!

Виртуози V4 + Свирамо заједничким језиком - Аудиције у Београду

Велики телевизијски шоу програм мађарске продукције "Виртуози", који промовише младе таленте класичне музике ове године отворио је своја врата и музичкој омладини из Србије.

Последњих шест година, овај телевизијски формат је добио интернационалне размере и сада под називом "Виртуози V4 +" окупља земље Вишеградске групе - Пољску, Чешку, Словачку, Мађарску и Србију уз слоган "Свирамо заједничким језиком".

У студију Радио-телевизије Србије у Београду 6. и 7. августа стручна комисија одабрала је четири представника Србије на овом интернационалном музичком такмичењу. Као најаву музичког шоу програма "Виртуози V4 +" који ће се од 27. новембра петком приказивати на нашем Другом програму од 21.45, Музичка редакција припремила је три емисије са аудиција у Београду.

Након две емисије у којој смо слушали 24 младе наде класичне музике, у трећој емисији се упознајемо са Кристином Васић, Ланом Зорјан, Петром Спасојевић и Вуком Вукајловићем који су на најлепши начин представили нашу земљу у Мађарској. Ови млади виртуози на саксофону, виолини, клавиру и гитари оставили су најјачи утисак на стручни жири у Београду и Будимпешти.

Чланови жирија на аудицијама у РТС студију су били: Владимир Милошевић - пијаниста, ФМУ Београд; Јелена Симоновић Ковачевић - пијанисткиња, Академија уметности Нови Сад; Ана Богдановић Радић - флаутисткиња, Симфонијски оркестар РТС; Драган Сузуки Ђорђевић - вилончелиста, ФМУ Београд и Школа за музичке таленте Ћуприја; Бошко Радојковић - гитариста, Гитарарт фестивал; Силвана Грујић - музиколог, Одговорни уредник Музичке редакције РТС.

Субота, РТС 2 у 22.50 и недеља, РТС Класика у 20.00.

Уреднице: Силвана Грујић и Јована Дукић
Монтажа: Бојан Филиповић
Редитељ: Иван Милановић