Читај ми!

Еду глобал

Сви смо сведоци све чешћих екстремних временских услова. Протеклих месеци грађани су помагали научницима у изради мапе климатских изазова у Београду. Сваки грађанин који је на интерактивној мапи забележио своје утиске и коментаре, постао је научни сарадник на овом истраживачком пројекту и можда баш његов предлог буде и реализован.

Светски познат пењач по леду Вил Гад, након путовања на планину Килиманџаро 2014. године, остао је у страху од предвиђања истраживача да би јединствене формације глечера на тој планини могле нестати до 2020. године због климатских промена. Вратио се на Килиманџаро да провери слутње и забележи шта се догодило са највишим врхом Африке.

Програм Уједињених нација за развој у Србији кроз пројекат "Локални развој отпора на климатске промене" пружа подршку реализацији пословних идеја које истовремено доприносе прилагођавању на измењене климатске услове и смањењу гасова са ефектом стаклене баште. У емисији представљамо један од укупно 11 пројеката који су у имплементацији а јачају отпорност привреде на климатске промене.

О лепоти наше земље сведочи и податак да се на листи 50 најлепших улица у свету са дрворедом и цвећем нашла и једна наша улица у Кикинди.

Хиљаде различитих егзотичних стабала превезено је у Грузију са пет континената током последњих година. Сада расту у највећем дендролошком парку Шекветили, на површини од преко 60 хектара.

На северу Италије, најбољи пармезан се чува у банци, у сефовима. Произвођачи дискретно долазе тамо да заштите своје "благо"- врхунски сир. Дешавало се да пармезан буде предмет крађа у Италији. Зато банка има алармни систем, инфрацрвене камере, антисеизмичку опрему, и носи надимак "Форт Нокс за Пармезан".

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић