Читај ми!

Еду глобал

Природне лепоте обично су добро скривене и тешко доступне, мимо цивилизацијских токова и људског утицаја. Такав је случај са подручјем Бледерије, скривеном тајном Ђердапа. У новом издању магазина "Еду глобал" представићемо геолошки феномен, споменик природе Бледерија. Реч је о станишту великог броја ретких и угрожених врста које је од недавно и званично заштићено подручје природе.

Сликом и причом водимо вас на острво Капри које је током неколико месеци било затворено за посетиоце. За то време се такозвани "јужни драгуљ Италије" опоравио од вишедеценијске најезде туриста. Природа буја а живот изгледа као пре тридесет, четрдесет година. Природне лепоте од вајкада су биле а и остале велика инспрација уметничким душама. Није им одолео ни прослављени сликар Дејвид Хокни. Овај уметник је свој дом у сунчаној Калифорнији заменио мирним животом у прелепој Нормандији. У магазину Еду глобал трагом Хокнија сазнајемо шта је највише утицало на његов рад и упознајемо се са бајковитим пределима Нормандије.

Ако сте чули за Пројекат ИПА прекограничне сарадње, онда је извесно да многи од вас већ раде на побољшању кондиције и вежбају за дугу вожњу бициклом од Баната све до Румуније или Мађарске. Овој теми посветили смо део наше емисије а о све популарнијем превозном средству сведочи и прилог из Ирске.

Ипак, није све тако лепо... Наша је обавеза и дужност да укажемо и на другу страну медаље а то су извештаји УНИЦЕФ-а о све чешћем тровању деце оловом и сташним последицама са којима је суочен мање развијен део света.

Уредник емисије Наташа Нешковић