Читај ми!

Документарни филм

Бранка

Једног сунчаног, по њеном сведочењу, необично топлог октобарског поподнева, девојчица од непуних 11 година, по имену Бранка угледала је непрегледну гомилу људи које су немачки окупатори спроводили ка њеној кући у Шумарицама. Оштри повици на немачком, конфузија и лебдећа стрепња... Жене које су пратиле колону, безглаво и немоћно дозивајући своје који се махом нису одазивали. И трачак наде... Наде да нико од њених није у гомили која ће се ускоро сусрести са смрћу.

Очи девојчице загледане у људе и душа која би да се игра по ливади са сестром и браћом, тројицом њих. Али двојицу су одвели у истој колони. И оца. Стрпали их у топовске шупе. Једног брата потерали су у лагер крај Берлина. Други брат и отац нису били те среће. Могу ли језа и стрепња да поједу све? Осећања која девојчица Бранка није до тада познавала...

Или нада заиста последња ишчезава? И ако ишчезне шта остаје у дечјој души након ње.. Како се вратити у стварност? Како поново постојати? Како не мрзети никога након свега? Треба устати и треба корачати. Али како? Колика је снага потребна да се покрене из муклог трена?

О свему овоме сведочи нам у тренутку снимања, осамдесетједногодишња жена, Бранка Ковачевић, са својим сећањима на Крагујевачки масакр која горе од живости и као да се поново одвијају пред нашим очима.

`
сниматељи: Ђорђе Дружетић, Владимир Марковић
дизајнери звука: Огњен Шкрбовић, Милош Миљковић
монтажер: Весна Грба
аутор и редитељ: Бојан Воркапић