Читај ми!

Трезор

Датум за два значајна догађаја - један из Првог, а други из Другог светског рата

Данас је Дан примирја у Првом светском рату

Време празних страница - По мотивима преписке славног песника Гијома Аполинера и Лујзе де Колињи Шатијон, песникове велике љубави, драма говори о судбини песника у ратном хаосу, о љубави која бива разорена страшним друштвеним поремећајима. Драмски проседе садржи два става: уметнички, заснован на заносу авангардних стремљења прве половине XX века, и емоционални, који представља снажну осуду рата са референцама на актуелни рат у претходној Југославији. Драма је рађена поводом 80 година од Првог светског рата, будући да је Аполинер био близак нашим песницима окупљеним око "Забавника српских новина" који је излазио на Крфу између 1917. и 1918. године и да је са великим симпатијама пратио епопеју српске војске у борби против надмоћног непријатеља. Од драме је реализован получасовни фестивалски специјал Погубљени песник, који је учествовао на XIV фестивал видеа d' Estavar - Livia, 1996. године. Из критике: "Најновија наша ТВ драма Време празних страница сигурно је на домаћег гледаоца деловала као остварење неке стране ТВ продукције. Томе утиску није допринео само сценарио него и драматуршки и редитељски приступ, с пуно елемената поставангарде, мешањем тема и времена, документарним слојем..." (Божа Милидраговић, "Вечерње новости", 09.03.1995)

- Улоге тумаче: Љубивоје Тадић (Гијом Аполинер), Милица Томић (Лујза де Колињи), Бојан Димитријевић (Растко Петровић), Мића Томић (Тодор Манојловић), Јован Ћирилов (Гијом Лорансен), Лазар Стојановић (Владимир Успенски), Мишел Коларевић (Симона Колоне), Биљана Пајкић, Младен Ђаковић, Бранимир Стојановић Трша, Миша Савић, Гордан Маричић, Бранко Кланшчек, Урош Оташевић, песник Велимир Лукић, свирају Емин л и Хумберто Јагњовић, пева Андреа Деспотовић.

- Сценаристи и редитељи Бојана Андрић и Мира Оташевић, директори фотографије Војислав Лукић и Дарко Богдановић, сценограф Томислав Мијатовић, костимограф Мира Чохаџић, сниматељ звука Милан Утржан, монтажер Радомир Тодоровић

- Премијерно емитовано 27.02.1995; Редакција драмског програма, уредник Милован Витезовић

11. новембра 1941. у Уфи, СССР, почела је са радом Радио-станица "Слободна Југославија"

Радио "Слободна Југославија", одломци - "Специјална емисија Слободна Југославија уредника Душана Митевића говори о томе како се истина о нашој револуцији пробијала у свету и међу нашим народима. Основу у овој емисији чини разговор са другом Вељком Влаховићем, руководиоцем "Слободне Југославије" и тада секретаром Омладинске Коминтерне." (из најаве у "Политици" од 14.01.1975) За данашњи "Трезор" коришћена су три одломка емисије која траје 48 минута, а сазнаћете који су све извори коришћени за формирање информације радио емисију, о другим активностима, као што је објављивање шифрованих порука током трајања емисије, затим о великом доприносу радио станице у битци за рањеника на Неретви, о емисијама на страним језицима које су уведене већ 1942. године , два пута недељно на чешком, енглеском и француском, такође и на словеначком и македонском... Целовиту емисију гледаоци "Трезора" видеће ускоро, када буде комплетирана и дигитализована.

- Учесници: политичар Вељко Влаховић, Народни херој; саговорник новинар и уредник Душан Митевић

- Премијерно емитовано 14.01.1975; Редакција информативног програма