Читај ми!

Трезор

Сећање на нашег али и светског научника археолога Драгослава Срејовића

Светски дан науке за мир и развој

Чини добро, добра ради - сећање на археолога Драгослава Срејовића износи академик проф. Никша Стипчевић којег је Маја Сковран посетила са екипом "Трезора" у његовом кабинету у Српској академији наука и уметности, 4. децембра 2004. године.

- Учесници: академик проф. Никша Стипчевић, Маја Сковран

- Сценарио Маја Сковран, редитељ Марко Каменица

- Снимано 04.12.2012, премијерно емитовано 15.03.2005, репризирано у "Трезору" 24.11.2006, на РТС Дигитал 10.08.2010; Редакција за историографију

Лавиринти цивилизације, Уметничко вече - Емисија у којој Драгослав Срејовић, како је сам рекао, предаје свој духовни тестамент. Објашњавајући свој људски и научнички кредо, Срејовић даје једно сасвим специфично виђење археологије, као слојевите и комплексне науке. Сва своја истраживања, свесно или подсвесно, подређивао је естетским начелима, која је сматрао примарним и у стварању културног наслеђа. Ово је једно од последњих Срејовићевих појављивања на телевизији. У емисији су коришћени материјали из емисије Гамзиград - седам питања о једном касноантичком локалитету и Историја једног открића "Царска палата" у Гамзиграду.

- Учесници: академик Драгослав Срејовић, саговорник Маја Сковран; текст чита Михаило Мијушковић

- Сценариста и уредник Маја Сковран, звук Душан Вујић, Војислав Луковић, сценограф Сава Аћин, монтажа Тихомир Дукић, Зоран Поповић, сниматељ Милош Митровић, редитељ Предраг Синђелић

- Произведено 1996, Редакција за културу, уредник Владимир Арсић; репризирано у "Трезору" 15.03.2005, 24.11.2006, 10.08.2010 (РТС Дигитал)