Читај ми!

Право на сутра: Медимус - Магични призрен и прикљученија

У царском Призрену, у коме се вековима неговала музичка култура, у коме су настајале и коме су биле посвећене неке од најлепших композиција - пету годину заредом одржава се Медимус, међународни фестивал средњовековне музике.

Стари списи откривају да је први познати српски средњовековни музичар био Драган Призренац. Свирао је на дубровачким трговима у првој половини 14. века, а на дан крунисања цара Душана, у Скопљу, 16. априла 1346. године свирао је царско коло и баш у његовом родном граду Друштво пријатеља манастира Светих архангела, организује ову јединствену смотру.

Ове године, за разлику од претходне четири када се све дешавало у цркви Светог спаса, на Каљаји, над самим Призреном, смотра је измештена у окриље самог манастира Светих архангела, задужбину цара Душана, где је овај владар првобитно и био сахрањен.

Идеја да се средњовековни дух и култура, организацијом Фестивала пред крај лета, враћају Призрену и његовим ретким српским становницима, затим људима који су из царскога града невољно избегли, али му се са сетом враћају, као и драгим гостима, реализује се из године у годину, протеклих пола деценије.

Тако је и ове, у нешто другачијим околностима.

У Призрену и околини сасвим је мало и све је мање Срба. И то углавном, старијих људи, чија су деца расута даљинама, егзистенцијалним биткама, потрагом за мирним, сигурнијим животом. Ово је била прилика да посетимо и неке од њих, у Поткаљаји и оближњем селу Новаке.

Ауторка и уредница емисије Татјана Манојловић
Редитељ Бојан Воркапић
Сниматељ Александар Агбаба
Монтажер Горан Томић