Читај ми!

Модернизација и проширење аеродрома „Никола Тесла"

У претходних неколико година изграђено је 350 km нових ауто-путева и тренутно се гради још 250 km.

Граде се Моравски коридор, први ауто-пут који ће повезати исток и запад централне Србије, односно Коридор 10 са ауто-путем „Милош Велики", затим ауто-пут и брза саобраћајница Рума-Шабац-Лозница, деоница ауто-пута „Милош Велики" од Чачка до Пожеге, као и ауто-пут ка БиХ деоница Сремска Рача-Кузмин.

Ускоро би у потпуности требало да буду завршени сви радови на изградњи брзе саобраћајнице кроз Баточину у дужини од пет километара која је саставни део магистралног пута који Крагујевац повезује са међународним путним Коридором 10. Већ наредндих дана грађани не само Крагујевца већ и свих градова централне Србије имаће на располагању комплетних 25 km брзе саобраћајнице од Крагујевца до ауто-пута која ће их након вишедеценијског ишчекивања у потпуности спојити са најзначајнијим међународним путним коридором који пролази кроз Србију.

У овонедељном издању емисије о саобраћају и стратегији развоја „Коридори" говоримо и о радовима који се изводе на модернизацији и проширењу аеродрома „Никола Тесла" у Београду. Радови су започети почетком године, до сада су већ увелико одмакли и полако се стиче јаснија слика како ће све изгледати када буде готово. Матична компанија, „Венси ерпортс" (Vinci Airports) планира да до истека концесије 2043. године, београдски аеродром опслужује 15 милиона путника годишње. Управо то објашњава размере улагања и радова на аеродрому „Никола Тесла" чија вредност у првој фази износи више од 12 милијарди динара.

Модернизацијом и проширењем Аеродрома „Никола Тесла" унапредиће се квалитет услуге аеродрома и повећати капацитет саобраћаја, у складу са највишим међународним стандардима. Радови на модернизацији трају без већих прекида, одвијали су се и током ванредног стања, у складу са свим препорукама и прописаним заштитним мерама.

Највећи део радова ће бити завршен у наредне три године. Тренутно се ради на неколико локација: проширење терминала, нова, уметнута писта и додатне рулне стазе, додатне позиције за паркирање авиона, нова платформа за одлеђивање и спречавање авиона од залеђивања, додатна паркинг-места за аутомобиле као и нове приступне путеве, и нову чекаоницу за путнике.

Иако су временске прилике у већини делова наше земље протеклих дана биле повољне за ово доба године, крај октобра је право време да се размишља и о предстојећој зими. Зимски услови вожње значајно утичу на кретање возила, пре свега због пада температуре, облачног и кишовитог времена. Тада зауставни пут возила у односу на сув коловоз, може бити дужи и више од 50%, у зависности од брзине кретања, врсте возила, типа и стања пнеуматика. Зато подсећамо све возаче да од 1. новембра летње пнеуматике замене зимским.

Уредник емисије је Горан Маслар.

Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]