Читај ми!

Тајне службе Србије

У петој епизоди документарно-играног серијала „Тајне службе Србије" гледаоци ће имати прилику да се упознају са радом служби безбедности у периоду Великог рата. Овај период, према речима стручњака, карактерише интензивна обавештајно-субверзивна, посебно пропагандна делатност бугарске, аустроугарске и немачке обавештајне службе.

Војна обавештајна служба је имала информације да се у Србији спрема устанак као одговор на геноцидни терор бугарског окупатора. Ова идеја је наишла на подршку и у Врховној команди, али је постојао страх од одмазде окупатора и масовног страдања народа у случају неуспеха устанка.

Шеф Обавештајног одсека, пуковник Данило Калафатовић је 21. августа 1916. дао инструкцију резервном поручнику Кости Пећанцу за извршење специјалног задатка. Саговорници емисије ће објаснити како је Врховна команда дала задатак Кости Пећанцу да успорава устанак док се српска војска не приближи.

Када су се 9. октобра 1916. године, у селу Гргур у срезу Прокупачком састали Коста Војиновић и Коста Пећанац и када је чуо његово мишљење и његове намере у односу на устанак Војиновић је рекао Пећанцу "Ти си богами за владику, а не за комитског војводу".

Гледаоци ће имати прилику да се упознају са детаљима Солунског процеса који је био 1917. године и који се завршио изрицањем смртних пресуда Драгутину Димитријевићу Апису, мајору Љубомиру Вуловићу и Радету Малобабићу. Ово је утицало да се из војно обавештајне службе склоне Аписови људи.

Још пре почетка Солунског процеса, српски обавештајац мајор Божин Симић поднео је захтев Врховној команди да га пошаљу у Србију како би прикупио заостале српске војнике и припремио их за устанак. Врховна команда га је упутила бродом у Одесу, одакле је требало да се преко Румуније пребаци у Србију. Али, када је на Солунском фронту откривена наводна завера црнорукаца наређено је да се по сваку цену спречи одлазак Божина Симића у Србију.
Скупштина Краљевине Србије формирала је Анкетни одбор да би се испитала одговорност обавештајне службе због страдања народа у Топличком устанку.

Писац сценарија је генерал Светко Ковач, док је наратор глумац Тихомир Станић.
Продуценткиња документарно-играног серијала "Тајне службе Србије" је Данка Милошевић.