Читај ми!

Тврђаве на Дунаву: Тврђава Рам

"Тврђава Рам" је 5. епизода документарне серије "Тврђаве на Дунаву" коју премијерно приказује Редакција за културу и уметност, Културно-уметничког програма.

После Бача, Петроварадина, Београда и Смедерева пловилили смо бродом Аргус низ Дунав. Прошли смо поред Ковина, Делиблатске пешчаре, ушћа Велике Мораве, Костолца, Виминацијума и сигли до места Рам. На том потезу реке, Дунав је простран и широк као море, а на његовој десној обали, на високо уздигнутој литици, налази се обновљена средњовековна тврђава. Прича о Рамској тврђави је прича о местима, личностима и догађајима који вековима живе на обали Дунава код Рама, од праисторије до наших дана.

Тврђаву су подигли Турци крајем 15. века у време владавине султана Бајазита II. Зашто је тврђава подигнута на овом месту, како је грађена, колика је била њена одбрамбена моћ, откуда маузолеј једног Римљанина у самој тврђави, како је опстала кроз векове, како је изгледао живот у тврђави и како је обнављана само су нека питања на које ће одговоре у емисији дати стручњаци. Поред њихових прича забележили смо и занимљиве приче о караван сарају, Келтима и римској Ледерати, али и о колекционарима антиквитета, винарима и рибарима из Рама.

И у овој епизоди капетан Боби, док прави макету дунавске лађе, присећа се пловидбе Дунавом кроз Србију и дунавских тврђава. Сећање капетана Бобија приповеда нам наратор, драмски уметник Миодраг Мики Крстовић.

Документарна серија "Тврђаве на Дунаву" садржи седам епизода посвећених Дунаву и његовим тврђвама. Телевизијска екипа је пловила Дунавом бродом Аргус и прешла пут дуг око 550 km. У серији учествује 50 саговорника међу којима су стручњаци, али и уметници, туристички водичи, хроничари, ентузијасти, рибари. Серија је снимана са воде, на копну и из ваздуха. Такође, у серији је коришћен архивски материјал РТС из 60-их и 70-их година 20. века, као и фотографије и старе мапе. Идеја да се серија "Тврђаве на Дунаву" реализује потекла је од редитеља Небојше Брадића.

Аутор и уредник серије: Светлана Илић
Сценаристи: Вуле Журић, Светлана Илић
Стручни консултант серије: др Славица Вујовић, архитекта
Стручни консултант епизоде: Гордана Симић, архитекта
Извршни продуцент серије: Светлана Бандић
Главни организатор: Срђан Бољевић
Графички дизајнер: Владимир Ивановић
Музички уредник: Тијана Лукић
Мајстор звука: Дамјан Попадић
Дизајнер звука: Небојша Драгићевић
Колор корекција: Драшко Пејановић
Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић
Директор фотографије: Петар Вујанић
Монтажер: Милан Радичевић
Редитељ: Милан Јовановић