Читај ми!

Трезор

Три емисије Редакције за културу и уметност о дигитализацији у Србији

Дигитализација архивског блага - У емисији се говори о дигитализацији као једном од најбољих начина рестаурације, чувања и коришћења звучних и видео архивских збирки. На препоруку Унеска, велики број светских институција културе и медијских кућа активно се бави очувањем и дигитализацијом својих аудио-визуелних архива, који због своје едукативне, уметничке, научне и историјске вредности представљају интегрални део националног и светског културног добра. У емисији погледајте како се дигитализују звучне и видео архиве Народне библиотеке Србије, Музиколошког института САНУ, Југословенске кинотеке и Медијског јавног сервиса и шта то значи за заштиту ових богатих збирки.

- Монтажер Марко Драгојевић, уредник емисије Ана Милићевић, редитељ Павле Грујичић

- Премијерно емитовано 27.10.2010; Редакција дигиталног програма, одговорни уредник др Татјана Ћитић; репризирано у "Трезору" 26.10.2016.

Београдско благо - Београдско благо је серијал документарних минијатура који представља значајна места и људе, појаве и предмете важне за културу града. Реч је о култури у ширем смислу, све оно што чини идентитет, атмосферу и наслеђе града, што представља културно и природно добро. Иза сваког од ових места, људи, предмета налази се својеврсна животна сторија, неочекивани историјски догађај, тако да се од почетног импулса прича концентрично шири и постаје оригинално сведочанство о граду. У времену у коме се прича о култури углавном своди на дефинисање већ познатих проблема и у коме се губи свест о значају личног, несебичног напора, чини се неопходним скретање пажње на познате али и заборављене или мање познате изузетне личности и њихова дела, на грађевине, догађаје и појаве уграђене у темеље наше културе. Управо на њих подсећа емисија Београдско благо која се у овој епизоди бави благом које се чува у Југословенској кинотеци.

- Сниматељ Бранко Пелиновић, монтажер Јована Филиповић, музички уредник Ана Милићевић, уредник емисије Невена Милић

- Премијерно емитовано 28.05.2016; Редакција специјализованих програма, одговорни уредник др Татјана Ћитић; репризирано у "Трезору" 26.10.2016.

Дигитализација културне баштине: О виртуелном - Тема емисије је однос човека према савременим технологијама и виртуелној стварности. Питања која ће бити отворена овом емисијом односе се на ритам интеракције између човечанства и технолошког прогреса. Да ли ће у већ скорој будућности људски род наставити да влада техничким прогресом или ће напротив, постати његов роб? Која су својства виртуелног света и на који се начин две димензије - ова наша и она виртуелна прожимају, стварајући на тај начин неки трећи свет који поседује својствене особине? У емисији "учествује" и један виртуелни лик - римски цар Констанције Други (317-361) урађен у Аугментед ријалити технологији.

- Учесници: Татјана Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, професори Драган Булатовић и Ненад Тасић са Филозофског факултета у Београду, Јана Родић - ЛајВјуСтудио из Београда

- Уредник емисије Александар Антић, монтажери Тихомир Дукић и Милан Радичевић, редитељ Бојан Воркапић

- Премијерно емитовано 23.06.2015; Редакција дигиталног програма, одговорни уредник др Татјана Ћитић; репризирано у "Трезору" 26.10.2016