Читај ми!

Трезор

О логорима на Старом сајмишту

Немачки логори на Београдском сајму, Некад и сад - Из најаве за премијерно емитовање: "Пред Други светски рат Београд је закорачио на леву обалу Саве. Био је то почетак изградње Новог Београда. Тада је изграђено ново здање београдског Сајма са павиљонима и пратећим објектима које је већ тада виђено за логично, будуће ширење града и његову модернизацију. Тек неколико година касније, планови не само што су пали у воду, него су та још увек нова и лепа здања Сајма за време немачке окупације 1941-1945 године постала један од многобројних концентрационих логора тадашње Југославије. На том простору велики је број логораша убијен или је подлегао болестима на самом Сајмишту, многи су депортовани у Немачку на рад или у логоре смрти. У емисији учествују преживели логораши: Михаило Берберијан, Милић Цветковић, Милан Спасојевић, Влајко Наранчић, Анђелко Анђелковски, Сергије Компањец, Дисимир Тошић, Нада Новаковић-Трикић, Олга Николић, Раул Тајтелбаум, Радивоје Кесић, Август Мајнер.

- Учесници: Милан Кољанин, Михаило Берберијан, Милић Цветковић, Милан Спасојевић, Влајко Наранчић, Анђелко Анђелковски, Сергије Компањец, Дисимир Тошић, Нада Новаковић-Трикић, Олга Николић, Раул Тајтелбаум, Радивоје; текст чита Душан Марковић

- Уредник серије Бранко Миловановић, сценарио Милан Кољанин, сниматељ Ерол Чолаковић, редитељ Дејан Косановић

- Премијерно емитовано 02.05.1992, Општеобразовна редакција, уредник Радмила Мијатовић; репризирано у "Трезору" 19.07.2005.

Голи живот (два одломка) - Голи живот је серија од четири епизоде, аутора Данила Киша и Александра Мандића, која је снимана у Израелу марта 1989, а премијерно емитована од 12. до 15. марта 1990. из ТВ Студија Сарајево (производња "Авала филма"). Уз сагласност Александра Мандића, за ову тематску недељу о Старом сајмишту, "Трезор" приказује два одломка из разговора Данила Киша и Жени Лебл, која је имала четрнаест година када је њена мајка одведена у логор на Старо сајмиште и тамо убијена у душегупки. Жени Лебл је у доба Информбироа, као млада новинарка "Политике" била заточеница од 1949. до 1951. на Голом отоку и Св. Гргуру. У време премијерног емитовања серије, Жени Лебл имала је 63 године, живела је у Тел Авиву и бавила се историјом и писањем; књжевник Данило Киш, умро је 15. октобра 1989. у Паризу у 55. години. Жени Лебл постала је угледно и награђивано књижевни име у Израелу, умрла је 2009. у 82. години. Александар Мандић објавио је 2020. књигу Голи живот према стенографским белешкама истоимене телевизијске серије.

- Премијерно емитовање, Редакција за историографију