Читај ми!

Филм

Опсада

Група рањеника, у полусрушеној кући која се налази под унакрсном ватром непријатеља, очекује најгоре, и у том ишчекивању неки од њих се присећају догађаја који су претходили овакој ситуацији. (1956)

Прича прва - Након боравка у шпанском грађанском рату, Марко се враћа у Хрватску како би се придружио устанку против окупатора. У возу на путу према Загребу препознаје га стари пријатељ и познаник, Железничар, а Марко му говори да се враћа са рада у Немачкој. Стигавши у Загреб, док тражи везу, Марку је за петама усташки агент. Марко успева да га се ослободи, али је том приликом рањен. Не знајући што му се догодило, Железничар га прима у свој стан, доводећи у опасност сопствену породицу.

Прича друга - Партизани Мићо и Перица траже патролу која се изгубила, и уколико је не пронађу, Мићо обећава да ће довести заробљеног немачког генерала. После успешног скривања од немачке патроле, преоблаче се у димничаре и тако улазе у немачки главни штаб града и не слутећи да је један од заповедника у штабу партизански обавештатац.

Прича трећа - Невенка, студент виолине је веома суздржана према удварању колеге из оркестра, трубача Креше. Она мисли да има времена само музику, а не за љубав и политику. Кад Невенка открије да је Крешо илегалац, она му поможе и заљубиљује се у њега. Остаје трудна, а Крешо покушава да је извуче из немачког окружења.

Улоге: Јурица Дијаковић, Иван Шубић, Виктор Бек...

Режија: Бранко Марјановић