Еду глобал

Пластика је приступачна, широко заступљена и пресудна за одржавање болница и заштиту наших радника на првој линији борбе против вируса ковид-19.

Више паковања, рукавица за једнократну употребу и више личне заштитне опреме истовремено значи и више пластичног отпада, али званичници, произвођачи и истраживачи кажу да је сада прерано бринути о томе. Повећана употреба пластике је привремена, а заштита здравља је увек на првом месту.

Концепт зоолошких вртова се развио. Они више нису само простор у којем су изложене животиње, већ су постали центри истраживања и очувања врста. Затварање зоолошких вртова за посетиоце због пандемије вируса ковид 19 утицало је на њихово пословање. Тим поводом посетили смо зоолошке вртове у Португалији.

Џиновска корњача са Галапагоса, Диего, сматра се заслужном за опстанак угрожене врсте којој припада. Диего је стар 100 година и има око 800 својих потомака. Процењује се да његови потомци чине око 40 процената свих живих џиновских корњача. Диего је протекле деценије провео у узгајалишту на оближњем острву Санта Круз а средином јуна је са још 14 других џиновских корњача пуштен на слободу на родно острво у Шпанији.

Комарци су заиста непријатна појава која може за час покварити уживање у лепом времену или шетњи поред воде а представљају и опасност по здравље јер могу бити преносиоци разних болести. Приказујемо начин на који су становници једног градића у Француској успели да се реше ових напасти.

Одговоре на питања шта је срећа, шта доприноси да се тако осећамо и зашто Данци себе сматрају најсрећнијим народом на свету потражили смо у Музеју среће који је недавно отворен у Копенхагену.

Након све чешћих научних потврда да су бројне играчке опасне по физичко или психичко здравље деце почињемо да се враћамо једноставним, еколошким играчкама. Представљамо андрамоље - безбедну играчку са важном еколошком мисијом.

Уредник серијала: Јелена Радовић Јовановић