Приступачан програм - Траг: Oд Каруље до Aтоса

Нови путопис о јединственој земљи монаха - Светој Гори и путовању на врх планине Атос. До врха друге планине по величини у Грчкој може се доћи са три стране. Ове године је осам поклоника из Србије изабрало најтежи - преко широм света познате светогорске пустиње Каруље. Али, намера и није била да буде лако, већ да се причесте на врху планине Атос на Преображење. Документарни филм „Од Каруље до Атоса" је њихово сведочење о овом несвакидашњем путовању.

Подручје Каруља, страшно име које одговара овом страшном месту необјашњиве лепоте. Стене које се готово вертикално пропињу око 400 метара изнад мора, камење, вододерине и провалије. Низ провалију, која завршава у мору, могуће је спустити се помоћу ланаца који су приковани за стену. На месту где је била келија најпознатијег Србина са Каруље - оца Стефана, Рус Атанасије подигао је грађевину која подсећа на замак са црквом посвећеном нашем Светом Сави.

На километар и по изнад мора је Панагија. Мала грађевина на каменом платоу, која пружа уточиште за око три стотине поклоника. Панагија значи Богородица и то је место до кога се, према предању, попела Мајка Божија.

На највишој стени планине Атос (2033 метра) је гвоздени крст, поред крста је капела у изградњи посвећена Преображењу Господњем. Света Гора се показује у свој својој лепоти и слави. Тај поглед враћа снагу и духовно окрепљује. Према предању први је врх Атоса походио наш Свети Сава. О чему пише монах Теодосије у „Житију Светог Саве".

Подвиг спуштања са Атоса за многе је већи напор од успона. А онда, уочи Преображења служи се свеноћно бденије и света литургија. Бденије је почело већ у девет увече, а литургија и причешће, за оне који су се припремили, око три ујутру.

„Од Каруље до Атоса" је наставак филма „Добро нам је овде бити", филм о лепоти, духовности и посвећености овогодишњих путника.

Аутори: Душан Убовић и Хаџи Борис Соломко
Уредник: Љубисав Алексић