Тунис

Екипа РТС-а прешла је око 2.000 километара кроз Тунис, укључујући и Сахару. Ова земља, окружена Средоземним морем с једне и "пешчаним морем" – Сахаром с друге стране, освајана је много пута. Ово је, по површини коју заузима, најмања држава Северне Африке. Јужни део Туниса јесте пустиња, али већи део земље је медитерански и личи на сваку другу медитеранску земљу.

Тунис је земља боја и контраста, оријенталних зачина и мириса, природних лепота, старих градова, фестивала и потомака Бербера. Има дугу туристичку традицију захваљујући својој обали, модерним хотелима, бројним ресторанима, међународним аеродромима и лукама. У тој земљи укрштају се афрички, арапски и медитерански дух.

Значајан извор прихода за Тунис је туризам. Учествује са 15 процената у бруто домаћем производу. Тврде да сваки пети становник ради у туризму. Тунис је све оно између пустиње и мора, од голфа до таласотерапије. Има више од 30.000 историјских знаменитости које сведоче о цивилизацији која се укоренила у историју дужу од три хиљаде година. Више од 800 хотела са четири или пет звездица, седам међународних аеродрома и осам лука, који га повезују са светом.

Савремено туниско друштво је равнотежа између традиције и западног начина живота. Поред арапског, званични језик је француски. Двојезичност и повољан положај имају позитиван утицај на сарадњу, како са арапским земљама, тако и са западним светом.

Тунишани су претежно Арапи помешани са Берберима и осталим средоземним и афричким народима. На југу земље живи номадско племе Туарега. Међу светске уникате спада насеобина првобитних становника северне Африке – Бербера. У области врхова Матмате, где температура достиже и 50 °С, налазе се пећински домови у песковитој земљи – у којима је током целе године стална температура 20 степени.

Сниматељ је Милан Нешић а уредник емисије Небојша Котлајић.