Јан Фабр - Празник малих пријатеља

Један од најистакнутијих и најсвестранијих стваралаца данашњице, позоришни редитељ, сценариста, кореограф, сценограф, визуелнини уметник, Белгијанац Јан Фабр, почетком 2020. године утиснуо је убедљив траг на нашој културној сцени.

Но, убрзо, под налетом пандемије вируса Ковид, његови пројекти, настали као плод дугогодишње сарадње са Културним центром Београда, измештени су у карантин и у виртуелни простор. У Народном музеју у Београду 21. фебруара отворена је његова изложба "Празник малих пријатеља". Следећег дана, на сцени Раша Плаовић Народног позоришта премијерно је изведена монодрама "Ноћни писац", заснована на Фабровим дневницима. Тих дана представљен је и њихов трећи том на нашем језику - "Ноћни дневник од 1992. до 1998".

Изложба у Народном музеју, која је требало да траја до 5. априла, затворена је већ 16. марта, те је само мали број посетилаца имао прилику да је види. Изложба "Празник малих пријатеља", чији је кустос Јоана Де Вос, обухватала је Фаброве ране радове, настале седамдесетих година протеклог века, када је, фокусиран на свет инсеката, промишљао универзум и његове контрадикције, фомулишући своје основне стваралачке постулате, који су постали кључни и за његов позоришни и литерарни рад.

У овдашњој културној сфери Јан Фабр је оставио вишеструке трагове. Београдској публици, први пут, представио се на Битефу 1984. године, представом "Моћ позоришних лудости". Тада је освојио Гран при Фестивала. Године 2011. на Битефу је изведена његова представа "Прометеј - Пејсаж 1". Исте године Фабр је као учесник Октобарског салона изложио два рада, од којих један поклања овој манифестацији, чиме је утемељена збирка Октобарског салона. Сценски спектакл, који се сматра једним од најзначајнијих догађаја савременог театра, двадесетчетворочасовна изведба "Планина Олимп - у славу култа трагедије", отворила је и обележила 51. Битеф, 2017. године, уз директан пренос на Трећем програму РТС.

Емисија Арт зона гледаоцима пружа могућност темељног упознавања са изложбом "Празник малих пријатеља". Са Јаном Фабром разговара уредница емисије Данијела Пурешевић, а о стваралаштву, личности и сарадњи са Фабром, говори кустоскиња Јоана Де Вос и глумац Слободан Бештић.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Аутор:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]