Приступачан програм: Траг - Тиркизна богиња Тибета, први део (СЗЈ)

Пред вама је узбудљива прича о успону наших планинара на врх Чо Оју на Тибету, који се завршио на 7 200 м због изненадног монсуна. Видећете Дурбар трг у Катмандуу, Телај храм и друга здања који су после низа земљотреса у Непалу срушени или значајно оштећени.

Петнаесторо спремних и најупорнијих алпиниста из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније се две године припремало за освајање чувеног врха Чо Оју на висини од 8 200 метара, једног од најтежих на свету, али је сурова природа Хималаја била јача.

Усред лета је кренуо закаснели монсун из Пакистана, што је, неочекивано, изазвало лавине, и на стравичан начин упозорио експедиције испод Хималаја да не крећу ка врховима.

Лавине су однеле живот Валтера Нонеса, алпинисте из Италије, а деветорица Шерпаса, водича и носача, којима су Хималаји природно, животно окружење тешко су страдали.

Наша експедиција је, упркос свему, те 2010. године, успела да се попне на висину од 7 200 метара. Међу нашим алпинистима, који су готово читавих месец дана боравили и спавали на висини једнакој највишем врху Европе Елбрусу, на Кавказу био је и дописник РТС-а из Крушевца, и сам планинар и учесник експедиције, Драгослав Гогић.

Захваљујући његовим снимцима, у овом путописном документарном филму из два получасовна дела, сем драматичних тренутака са експедиције, сазнаћемо и како се живи на Тибету на надморској висини већој од 4 000 метара, а како у највишем главном граду света, у Катмандуу.

Филм је проглашен за најбоље спортско-туристичко телевизијско остварење на међународном фестивалу „Силафест", награђен је Видовданском повељом града Крушевца и златном медаљом за ауторско дело на ТВ фестивалу у Челареву, трећом наградом на „Чорта фесту" у Инђији 2012. и Специјалном повељом за уметнички домет на међународном фестивалу документарног филама „МЕФЕСТ 2013".

Сценарио, текст и камера: Драгослав Гогић
Уредник: Љубисав Алексић
Обрада: редакција Актуелности