Траг: Купање на Прчању - сенке прошлости

Кад се човек нађе у Боки брзо схвати да је на посебном месту, не само због лепоте призора већ и ради богате историје овог краја.

У Боки Которској, наспрам Доброте је Прчањ, насеље на источној обали полуострва Врмац. У Прчању још живи легенда о три сестре које су се заветовале истом морепловцу, али и историјске чињенице које сведоче да је на Скупштини Бокеља 1848. године зачета идеја о Југословенству.

Такву одлуку прославили су уз топовске салве са својих бродова, а Скупштини је осим угледних Бокеља присуствовао и Стјепан Митров Љубиша. Та идеја била је духовна колевка Дон Ника Луковића, који осим што је био жупник Богородичиног храма у Прчању, који је грађен 120 година, постаје и главни хроничар места али и заговорник идеје о заједници Јужних Словена. Петар Петровић Његош, црногорски владар и православни владика и данас има бисту испред самог улаза у овај католички храм, у коме је много пута саслуживао. Волео је да борави на мору, а једном приликом је упрво ту написао песму Летње купање на Прчању, па сада и она сведочи о његовој повезаности са овим местом.

У Београду је и данас седиште удружење "Бокељска морнарица", које чува успомене на вредне историјске податке. Осим тога чувају се и приче о чувеним бокељским ратницима и капетанима дуге пловидбе, који су подигли палате крај мора. Прчањ је по њима препознатљив, нарочито по
најстаријој, "тре сореле", која је саграђене пре петсто година. Из овог места је и капетан Иво Визин, први јужни Словен који је пловио светом, на свом једрењаку Сплендидо.

Аутор: Вања Чолић
Сниматељ: Максим Ускоковић
Уредник: Љубисав Алексић