Инфраструктура, ресурс за будућност

У наредна три месеца, како је најављено, биће потписан уговор за изградњу још једног правца пруге за велике брзине у нашој земљи.

Поред изградње пруге од Београда до Будимпеште, где су на деоници од Београда до Новог Сада радови у току, градиће се и нова пруга од Београда до Ниша, за брзине возова од 200 km/h. Укупна дужина пруге је 204 километра, а процењена вредност инвестиције је две милијарде евра.

Следеће године биће завршена деоница пруге за велике брзине од Београда до Новог Сада, најавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић приликом обиласка радова на изградњи новог двоколосечног железничког вијадукта код места Бешка. Вијадукт се гради у оквиру пројекта модернизације пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште. Она је том приликом нагласила да ће се на јесен следеће године од Београда до Новог Сада путовати без стајања за 27 минута.

Када је реч о путној инфраструктури, изградња Моравског коридора има стратешки значај за нашу земљу. Спојиће међународни путни Коридор 10 код Појата, преко Ћићевца, Сталаћа, Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање, Краљева, са Чачком, односно Прељином на ауто-путу „Милош Велики".

Моравски коридор ће са 112 километара дужине повезати пола милиона становника централне Србије. Ауто-пут је пројектован за брзину од 130 километара на сат, са по четири возне траке. Тренутно се радови изводе на деоници од Појата до Крушевца која је дуга 27,8 километара. Како је најављено, та деоница би требало да буде завршена до краја следеће године.

Поред изградње нових деоница у Србији су у току радови на обнови путне инфраструктуре. На Коридору 10 у току су радови на неколико деоница, тако да је план да до краја августа буде завршено, односно обновљено укупно 200 километара ауто-путева. ЈП „Путеви Србије" ради на обнови делова ауто-пута од Београда до Ниша, од Београда до Хоргоша и од Београда до Батроваца, а вредност радова је око пет милијарди динара.

Пројекат рехабилитације и одржавања ауто-путева у Србији почео је ове године истовремено са почетком грађевинске сезоне, а не као ранијих година у јеку сезоне. Очекује се да ће до краја месеца сви планирани радови на обнављању 200 км ауто-путева бити завршени.

Уредник емисије „Коридори" је Горан Маслар

Коридори Коридори

Аутор:
Горан Маслар

Емисија о саобраћају и стратегији развоја "Коридори" сваког другог уторка у месецу у термину од 18.30 на програму РТС 2 упознаје нас са актуелним радовима који се обављају на изградњи саобраћајне инфраструктуре у нашој земљи. [ детаљније ]